Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πέμπτη σερί άνοδος για τον Stoxx 600

Σε υψηλό 10 εβδομάδων έκλεισε ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600. Άνοδος 1,76% στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης. Μικρή άνοδος για το πετρέλαιο. Πιέσεις στο ευρώ.

Πέμπτη σερί άνοδος για τον Stoxx 600

Κέρδη κατέγραψαν οι ευρωαγορές καθώς οι επενδυτές αναμένουν άλλη μια αύξηση επιτοκίων στις ΗΠΑ πριν το πέρας του έτους.

Χθες η Janet Yellen υποστήριξε ότι δεν θα ήταν συνετό να διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική έως ότου ο πληθωρισμός πιάσει το 2%.

Στο μεταξύ ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι μια στρατιωτική επιλογή κατά της Βόρειας Κορέας δεν είναι η προτιμητέα αλλά αν αυτή είναι η επιλογή, τότε θα είναι καταστροφική για την Πιογιανγκ.

Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν παρουσίασε προτάσεις για την προώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Η Άνγκελα Μέρκελ καλωσόρισε την Τετάρτη τις προτάσεις Μακρόν για τη μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία περιέχει «αρκετό υλικό» για συζήτηση πάνω στο ζήτημα, σχολίασε ο εκπρόσωπός της.

Στη Γερμανία, σύμφωνα με δημοσίευμα της Bild, o Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα αναλάβει τη θέση του προέδρου του γερμανικού κοινοβουλίου. Η γερμανική εφημερίδα μετέδωσε ότι η Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε από τον κ. Σόιμπλε να αναλάβει τη θέση και αυτός το δέχθηκε.

Επιπλέον, η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας γνωστοποίησε ότι αναμένει 130 χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις από την Ευρώπη προκειμένου να καταθέσουν αίτηση για να δραστηριοποιηθούν στην Μεγάλη Βρετανία μετά το Brexit.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, «άλμα» πραγματοποίησε τον προηγούμενο μήνα η προσφορά χρήματος στην ευρωζώνη, ενώ η χορήγηση δανείων σημείωσε οριακή μεταβολή, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Από πλευράς επιχειρηματικών ειδήσεων η μετοχή της Alstom ενισχύθηκε άνω του 5% μετά την ανακοίνωση ότι η γαλλική εταιρεία θα συγχωνευτεί με τη Siemens.

Συγκεκριμένα, η γερμανική Siemens και η γαλλική Alstom κατέληξαν σε συμφωνία για τη συγχώνευση των σιδηροδρομικών τους δραστηριοτήτων, δημιουργώντας έναν ευρωπαϊκό κολοσσό που θα ανταγωνιστεί την κινεζική CRRC.

Στις χρηματιστηριακές αγορές, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,41% στις 385 μονάδες, σε υψηλό 10 εβδομάδων.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,38% στις 7.313 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 0,41% στις 12.657 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,25% στις 5.281 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 1,76% στις 10.388 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη 0,85% στις 22.622 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 0,2% στα 51,98 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 1% στα 1.288 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί 0,5% έναντι του δολαρίου στο 1,1749 από 1,1794 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v