Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαριές απώλειες στα χρηματιστήρια Φρανκφούρτης και Μιλάνου

Πτώση άνω του 1% σημείωσαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες σε Φρανκφούρτη, Μιλάνο και Μαδρίτη. Ενισχύεται το ευρώ. Πιέσεις στο πετρέλαιο. Άνοδος για τον χρυσό.

Βαριές απώλειες στα χρηματιστήρια Φρανκφούρτης και Μιλάνου

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν οι ευρωαγορές καθώς δεύτερες σκέψεις επικράτησαν για την προοπτική επιτυχίας της εμπορικής ανακωχής ΗΠΑ-Κίνας.

Υπενθυμίζεται ότι Ντόναλντ Τραμπ και Σι Πίνγκιγκ συμφώνησαν να μην προχωρήσουν στην επιβολή επιπλέον δεσμών προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για τα πνευματικά δικαιώματα, τη μεταφορά τεχνολογίας και την αγροτική πολιτική.

Σημειώνεται ότι και οι δύο πλευρές έχουν συμφώνησε σε μια ανακωχή 90 ημερών αν και από τον Λευκό Οίκο δεν είναι ξεκάθαρο αν η συγκεκριμένη περίοδος ξεκινά από την 1η Δεκεμβρίου ή την 1η Ιανουαρίου.

Πίσω στην Ευρώπη, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε θα παρουσιάσει στην ΕΕ εντός των επόμενων ωρών νέα πρόταση προϋπολογισμού, όπως δήλωσε ο ίδιος στην εφημερίδα Avvenire, με στόχο να αποφευχθεί η πειθαρχική διαδικασία από τις Βρυξέλλες.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Κόντε είπε πως η νέα πρόταση θα μπορούσε να περιλαμβάνει έλλειμμα χαμηλότερο αυτού που είχε προηγουμένως προβλεφθεί, χωρίς όμως να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για το σχέδιό του.

Νωρίτερα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης επανέλαβαν πως το προσχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας για το 2019 παραβιάζει τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και συμφώνησαν με την Κομισιόν πως η Ρώμη θα πρέπει να το τροποποιήσει.

Παράλληλα, ο νομικός σύμβουλος του κορυφαίου δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημείωσε την Τρίτη ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να ακυρώσει το Brexit χωρίς να ζητήσει άδεια από τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, χρησιμοποιώντας το άρθρο 50.

Ωστόσο το Λονδίνο ξεκαθάρισε ότι δεν θα ανακαλέσει το Άρθρο 50.

Στα χρηματιστήρια, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,76% στις 358 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,56% στις 7.022 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 1,14% στις 11.335 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,82% στις 5.012 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 1,28% στις 9.061 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 1,37% στις 19.353 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 0,2% στα 52,84 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,4% στα 1.244 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,3% έναντι του δολαρίου στο 1,1390 δολ. από 1,1353 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v