Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οριακή άνοδος στις ευρωαγορές

Σε θετικό έδαφος κινήθηκε ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνοντας άνοδο μόλις μίας μονάδας. Κέρδη στα χρηματιστήρια σε Λονδίνο και Φρανκφούρτη.Πτώση για πετρέλαιο και χρυσό. Υποχωρεί το ευρώ.

Οριακή άνοδος στις ευρωαγορές

Ανοδικά κινήθηκαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας αλλά και στα μακροοικονομικά στοιχεία στην Ευρωζώνη.

Ειδικότερα, ο κινέζος υπουργός εξωτερικών δήλωσε την Πέμπτη ότι υπάρχει πρόοδος στις εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ, όπως στην μεταφορά τεχνολογίας και στα πνευματικά δικαιώματα. Υπενθυμίζεται ότι ΗΠΑ και Κίνα έχουν συμφωνήσει σε μια άτυπη ανακωχή του εμπορικού πολέμου μέχρι τον Μάρτιο προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια νέα εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.

Πίσω στην Ευρώπη, η βιομηχανική παραγωγή στη Γαλλία σημείωσε απροσδόκητη πτώση τον Νοέμβριο, δίνοντας ακόμη μία ένδειξη για επιβράδυνση των μεγάλων ευρωπαϊκών οικονομικών στα τέλη της χρονιάς.

Η παραγωγή υποχώρησε 1,3% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τη γαλλική στατιστική υπηρεσία. Ήταν χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών που εκτιμούσαν ότι θα αυξηθεί κατά 0,1%.

Στο μεταξύ, μια νέα συμφωνία διμερούς συνεργασίας και ενοποίησης πρόκειται να υπογράψουν στις 22 Ιανουαρίου, στο Άαχεν, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, όπως γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Η συνθήκη θα διευρύνει την γαλλο-γερμανική συνεργασία σε πολλούς τομείς, περιλαμβανομένων της οικονομίας, της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφαλείας.

O ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,34% στις 348 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,52% στις 6.942 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 0,26% στις 10.921 μονάδες ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες μόλις 0,16% στις 4.805 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 0,38% στις 8.856 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη 0,63% στις 19.300 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 0,3% στα 52,22 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 0,2% στα 1.289 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα έναντι του δολαρίου στο 1,1516 από 1,1545 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v