Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το εμπόριο «κοκκίνισε» τις ευρωαγορές

Απώλειες άνω του 1% σημείωσαν τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη και Παρίσι. Έντονος προβληματισμός για την εμπορική κόντρα ΗΠΑ-Κίνας. Πιέσεις στο πετρέλαιο. Οριακή πτώση για το ευρώ.

Το εμπόριο «κοκκίνισε» τις ευρωαγορές

Χαμηλότερα κινήθηκαν οι ευρωαγορές καθώς η οριστικοποίηση της επίσκεψης του κινέζου αντιπροέδρου Λιου Χε στην Ουάσιγκτον στις 9 Μαΐου προκειμένου να συνεχιστούν οι εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ δεν καθησύχασε τις ανησυχίες των επενδυτών για κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ- Κίνας.

Στο μεταξύ, η ευρωπαϊκή οικονομία προβλέπεται ότι το 2019, για έβδομη συνεχή χρονιά, θα συνεχίσει να επεκτείνεται, καθώς το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν. Σε περιβάλλον όπου ο αντίκτυπος των πηγών αβεβαιότητας σε παγκόσμιο επίπεδο συνεχίζεται, η εγχώρια δυναμική αναμένεται να στηρίξει την ευρωπαϊκή οικονομία. Η ανάπτυξη αναμένεται να επιταχυνθεί εκ νέου το επόμενο έτος.

Στο εταιρικό μέτωπο, βυθίστηκαν 78% τα λειτουργικά κέρδη της BMW το πρώτο τρίμηνο, φτάνοντας στα 589 εκατ. ευρώ, παρά τις περισσότερες παραδόσεις πολυτελών οχημάτων, καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία ένιωσε τις επιπτώσεις των υψηλότερων επενδυτικών δαπανών και των νομικών προβλέψεων ύψους €1,4 δισ.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 1,37% στις 381 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 1,63% στις 7.260 μονάδες, ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 1,58% στις 12.092 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 1,6% στις 5.395 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε χαμηλότερα 1,03% στις 9.235 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε πτώση 0,89% στις 21.219 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 1,6% στα 61,29 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,1% στα 1.285 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,1% έναντι του δολαρίου στο 1,1190 από 1,12 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v