Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη 2,8% στις ευρωαγορές τον Αύγουστο

Τρίτη διαδοχική πτώση στις ευρωαγορές με το βλέμμα στα μακροοικονομικά στοιχεία. Υψηλότερα πετρέλαιο και χρυσός. Ενισχύεται το ευρώ. Κλειστό το χρηματιστήριο του Λονδίνου

Κέρδη 2,8% στις ευρωαγορές τον Αύγουστο

Μπορεί οι ευρωαγορές να κινήθηκαν πτωτικά για τρίτη σερί μέρα ωστόσο ο Αύγουστος ήταν θετικός για τον ευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600.

Ειδικότερα, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,62% στις 366 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε χαμηλότερα 0,67% στις 12.945 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 1,11% στις 4.947 μονάδες.

Σημειώνεται, ότι τον Αύγουστο ο Stoxx 600 ενισχύθηκε 2,8%.

Στο μεταξύ, πρωτοφανή πτώση του καταναλωτικού τζίρου εξαιτίας της επιδημίας του κορωνοϊού, προβλέπει η ιταλική εμπορική ένωση Confcommercio.

Πανιταλικά, προβλέπεται ότι η μείωση θα αγγίξει τα 116 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Κατά μέσο όρο, ο κάθε πολίτης θα ξοδέψει 1.900 ευρώ λιγότερα απ΄ό,τι το 2019.

Σύμφωνα με την Confcommercio, «για να επιστρέψουμε στο περσινό επίπεδο θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστο πέντε χρόνια». Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί η εκτίμηση ότι το 57% της πτώσης της κατανάλωσης καταγράφεται στις οκτώ βόρειες περιφέρειες, οι οποίες θεωρούνταν ανέκαθεν «η οικονομική ατμομηχανή της Ιταλίας».

Επιπλέον, κατά 0,1% υποχώρησε ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Αύγουστο στη Γερμανία, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, που δεν ήταν σε ευθυγράμμιση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός, εναρμονισμένος για να μπορεί να συγκριθεί με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, διαμορφώθηκε στο -0,2%, επίσης χαμηλότερα από τις προσδοκίες.

 

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 0,4% στα 43,13 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός σημειώνει άνοδο μόλις 0,1% στα 1.976 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,4% έναντι του δολαρίου στο 1,1957 από 1,1907 την προηγούμενη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v