Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

Ανοδικά κινήθηκαν τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη και Παρίσι ενώ υποχώρησε ο βρετανικός δείκτης FTSE 100. Ενισχύεται το ευρώ.

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές καθώς παραμένει στο προσκήνιο ο προβληματισμός των επενδυτών για την έλλειψη εμβολίων κατά του κορωνοϊού στην Ευρωζώνη.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca δεν κατόρθωσαν χθες να άρουν το αδιέξοδο για τις μειωμένες έως και 75% στις παραδόσεις του εμβολίου κατά του ιού Covid-19.

“Λυπούμαστε για τη συνεχιζόμενη έλλειψη σαφήνειας για το πρόγραμμα παράδοσης και ζητούμε σαφές σχέδιο από την AstraZeneca για τη γρήγορη παράδοση της ποσότητας εμβολίων που δεσμεύσαμε για το πρώτο τρίμηνο Θα συνεργαστούμε με την εταιρία για λύσεις και παροχή εμβολίων γρήγορα για τους πολίτες” ανάφερε η Κομισιόν σε ανάρτησή της.

Στο μεταξύ, υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Ο δείκτης εμπιστοσύνης των καταναλωτών διολίσθησε στις -15,5 μονάδες από -13,8 τον Δεκέμβριο.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος κινήθηκε χαμηλότερα σε μηνιαία βάση τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ των 27, στις 91,5 μονάδες και στις 91,2 αντίστοιχα.

Επιπλέον, κατά 1% αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με προσωρινή έκθεση της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας (Destatis) που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη. Το ποσοστό σηματοδοτεί αύξηση από τον προηγούμενο μήνα, όταν ήταν στο -0,3%.

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) ενισχύθηκε 0,8% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο.

Παράλληλα, εννέα τράπεζες της ευρωζώνης, αξιοποιώντας το περιθώριο που έδωσαν οι αρμόδιες εποπτικές αρχές για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, κατέληξαν να «τρώνε» τα κεφαλαιακά τους μαξιλάρια πέρυσι, σύμφωνα με το αποτέλεσμα της διαδικασίας εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης (Supervisory Review and Evaluation Process - SREP) του 2020, που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η ΕΚΤ δεν κατονομάζει τις εννέα τράπεζες στην ετήσια αξιολόγηση των τραπεζών, αλλά γράφημα στην έκθεση δείχνει πως οι τέσσερις από αυτές μετά βίας ανταποκρίνονται πλέον στις απαιτήσεις, αφού ληφθούν υπόψη τα μέτρα στήριξης κατά της πανδημίας, σημειώνει το Reuters.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,10% στις 403 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε χαμηλότερα 0,63% στις 6.526 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο 0,33% στις 13.665 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,93% στις 5.510 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 0,8% στα 52,43 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός σημειώνει άνοδο 0,4% στα 1.853 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,2% σε σχέση με το δολάριο στο 1,2140 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v