Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η χειρότερη μέρα στα ευρω-χρηματιστήρια εδώ και έναν χρόνο

Σε κλοιό ρευστοποιήσεων βρέθηκαν τα ευρωπαικά χρηματιστήρια με τον γαλλικό δείκτη CAC 40 να «βουλιάζει σχεδόν 4%. Ισχυρές πιέσεις στην τιμ΄του πετρελαίου. Υποχωρεί το ευρώ.

Η χειρότερη μέρα στα ευρω-χρηματιστήρια εδώ και έναν χρόνο

Πτώση στις ευρωαγορές καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τις εξελίξεις στο Ουκρανικό μέτωπο.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να μην εισβάλει στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα ήταν ένα «καταστροφικό βήμα» και μια «επώδυνη, βίαιη και αιματηρή επιχείρηση».

Τα σχόλια έρχονται μετά την ανακοίνωση του Ηνωμένου Βασιλείου ότι αποσύρει μέρος του προσωπικού της πρεσβείας του στο Κίεβο από τη χώρα εν μέσω «αυξανόμενης απειλής από τη Ρωσία».

Νωρίτερα, και η αμερικανική κυβέρνηση διέταξε οι οικογένειες των διπλωματών των ΗΠΑ που είναι τοποθετημένοι στο Κίεβο να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, «εξαιτίας της μόνιμης απειλής ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωσή του.

Στο μεταξύ, στις 52,4 μονάδες διαμορφώθηκε ο σύνθετος PMI ευρωζώνης τον Ιανουάριο, ο οποίος λαμβάνει υπόψη τόσο τις υπηρεσίες όσο και τη μεταποιητική επιχειρηματική δραστηριότητα. Πρόκειται για μείωση κατά 0,9 μονάδες σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με προκαταρκτική έκθεση που δημοσιεύθηκε από την IHS Markit τη Δευτέρα. Είναι το πιο χαμηλό σημείο από τον Φεβρουάριο του 2021.

Στον τομέα της μεταποίησης, ο PMI αυξήθηκε κατά μία μονάδα από τον Δεκέμβριο του 2021 και έφτασε σε υψηλό πέντε μηνών και τις 59 μονάδες, ενώ ο δείκτης για τις υπηρεσίες διαμορφώθηκε στο 51,2, σε χαμηλό εννέα μηνών μετά από μείωση κατά 1,9 μονάδες δείκτη σε μηνιαία βάση.

Ο Stoxx 600 υποχώρησε 3,81% στις 456 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε χαμηλότερα 2,63% στις 7.297 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση 3,8% στις 15.011 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 3,97% στις 6.787 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημειώνει πτώση 3,5% στα 82,28 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός ενισχύεται οριακά 0,1% στα 1.833 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,2% σε σχέση με το δολάριο στο 1,1321 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v