Σε νέο ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα

Σε ελεύθερη πτώση η τουρκική λίρα και το τένγκε του Καζακστάν. Πιέσεις σε ρούβλι και ραντ, ενώ χαμηλότερα έναντι του ευρώ κινούνται το ζλότι, το φιορίνι, το λέου και το δηνάριο.

Σε κλοιό πιέσεων τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, με την τουρκική λίρα να υποχωρεί σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου, λόγω των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα, ενώ στο Καζακστάν το τένγκε έχασε περισσότερο από το 25% της αξίας του.

Οι ανησυχίες για την «ελεύθερη πτώση» των τιμών του πετρελαίου και των εμπορευμάτων έχουν γίνει ακόμα εντονότερες από την αναταραχή στην κινεζική αγορά, εντείνοντας τις πιέσεις στις εξαγωγικές αναδυόμενες οικονομίες αλλά και σε όποιον έχει εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα.

Στην Τουρκία, η ισοτιμία λίρας-αμερικανικού δολαρίου άγγιξε το ιστορικό χαμηλό των 3 λιρών/δολάριο, μετά την επισημοποίηση της κατάρρευσης των προσπαθειών για σχηματισμό κυβέρνησης. Το τένγκε του Καζακστάν υποχώρησε κατά περισσότερο από 25% μετά τη γνωστοποίηση ότι η χώρα θα επιτρέψει την ελεύθερη διακύμανση του νομίσματος. Και μία ημέρα νωρίτερα, το Βιετνάμ αναγκάστηκε να υποτιμήσει το νόμισμά του για τρίτη φορά φέτος.

Στο μεταξύ, το ρούβλι συνεχίζει για όγδοη ημέρα να κινείται πτωτικά, υποχωρώντας σε χαμηλό εξαμήνου, ενώ το ραντ της Νοτίου Αφρικής υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2001.

Παράλληλα, πτωτικά έναντι του ευρώ κινούνται το ζλότι της Πολωνίας, το φιορίνι της Ουγγαρίας, το λέου της Ρουμανίας αλλά και το δηνάριο της Σερβίας.

Την ίδια ώρα, άνοδο έναντι του δολαρίου καταγράφει το ευρωπαϊκό νόμισμα, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,1172 δολάρια.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v