Σε χαμηλό 12 ετών βουτά το ευρώ

Σε πτωτική τροχιά συνεχίζει το ενιαίο νόμισμα. Υποχωρεί κατά 1,1% στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2003. Άγγιξε τα 1,07305 δολ. Η νευρικότητα για την Ελλάδα και οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών. Αναθεωρούν τις προβλέψεις τους οι τράπεζες.

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2003 υποχωρεί το ενιαίο νόμισμα, καθώς υποχωρεί κατά 1,1% αγγίζοντας τα 1,07305 δολ. Η πτωτική τροχιά του ενιαίου νομίσματος αποδεικνύεται πιο απότομη από ότι είχαν προβλέψει αναλυτές και οι επενδυτικές τράπεζες με αποτέλεσμα αρκετοί να αναθεωρούν τώρα τις εκτιμήσεις τους. 

Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ξεκίνησε τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οδηγεί σε νέο ιστορικό χαμηλό τις αποδόσεις των ομόλογων Γερμανίας, Ιρλανδίας, Ισπανίας και Ιταλίας. Έτσι, για τους επενδυτές που αναζητούν αποδόσεις, το ευρώ χάνει την ελκυστικότητά του. Από την άλλη πλευρά, η απροσδόκητη μείωση της ανεργίας στις ΗΠΑ που ανακοινώθηκε την Παρασκευή, ενδεχομένως να οδηγήσει ταχύτερα σε αύξηση επιτοκίων του δολαρίου από τη Fed. 

Οι εξελίξεις αυτές πιάνουν εξ απήνης τους αναλυτές. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν ότι το ευρώ θα αγγίξει το 1,08 δολ σε έξι μήνες, ενώ οι περισσότερες τράπεζες εκτιμούν ότι το ευρώ θα φτάσει σε ισοτιμία ένα προς ένα  έναντι του δολαρίου το 2017.

«Η πτωτική τάση του ευρώ συνεχίζεται και φαίνεται πως είναι δύσκολο θα σταματήσει» δηλώνει ο Ian Stannard της Morgan Stanley και συμπληρώνει: «Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ έχει προχωρήσει και μειώνει τις αποδόσεις. Το ευρώ ακολουθεί αυτή την τάση και φαίνεται πως οι προβλέψεις πολλών θα επιτευχθούν πολύ νωρίτερα από ότι αναμενόταν»

Ο ίδιος, όπως και πολλοί ακόμη παράγοντες της αγοράς, αναφέρει ότι υπάρχουν επίσης ανησυχίες για τις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών στην ευρωζώνη. «Η Ελλάδα είναι ο μπαλαντέρ» δηλώνει και συμπληρώνει: «Νομίζω ότι η εκτίμηση της αγοράς είναι πως η παράταση θα έδινε μία ανάσα, αλλά η διαδικασία διαπραγμάτευσης φαίνεται πως δεν πηγαίνει ομαλά».

«Οι συζητήσεις στην ευρωζώνη για τα ελληνικά θέματα είναι ένα ζήτημα που απασχολεί πολλούς trader καθώς εντείνονται οι φωνές για ισοτιμία ένα προς ένα  με το δολάριο» αναφέρει και ο James Hughes της Toro.

«Ενδεχομένως να σπάσει η ισοτιμία "ένα προς ένα" φέτος, δεδομένου του ρυθμού με τον οποίο αποδυναμώνεται το ευρώ έναντι του δολαρίου. Θα λέγαμε πως η υποχώρηση κάτω από την ισοτιμία ένα προς ένα θα γίνει πριν ολοκληρωθεί το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Είναι μάλλον να υπάρξει στήριξη από ξένους επενδυτές που θα θέλουν να αγοράσουν τίτλους ευρωζώνης, καθώς η τάση είναι να αντισταθμίζουν τον κίνδυνο»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v