Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η στερλίνα ανακάμπτει από τα χαμηλά 31 ετών

Το βρετανικό νόμισμα σταθεροποιείται μετά τα χαμηλά 31 ετών εχθές, και ανεβαίνει 0,36% στο 1,2974 δολάριο. Το ευρώ πέφτει 0,21% έναντι του δολαρίου. Υποχώρησε σήμερα το δολάριο Αυστραλίας μετά την υποβάθμιση από τον S&P.

Η στερλίνα ενισχύεται σήμερα, αφού δύο ακόμη μέρες ανησυχίας για τις επιπτώσεις της βρετανικής απόφασης για αποχώρηση από την ΕΕ, την οδήγησαν κάτω του 1,30 δολαρίου για πρώτη φορά εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες. Ωστόσο αναμένονται κι άλλες πτώσεις, αναφέρει το MarketWatch.

Αναλυτές και traders παραμένουν πεπεισμένοι ότι περαιτέρω αδυναμία του βρετανικού νομίσματος είναι βέβαιη, με κάποιους να προβλέπουν μια υποχώρηση κάτω του 1,20 δολαρίου και άλλους να αναμένουν τελικά μια ισοτιμία με το ευρώ, έναντι των τωρινών του επιπέδων περίπου στις 85 πένες.

Ωστόσο, ο αντίκτυπος από την ανησυχία για τις ακίνητες ιδιοκτησίες που έπληξε τα βρετανικά στοιχεία ενεργητικού αυτή την εβδομάδα, χαλάρωσε σε έναν βαθμό κατά την αρχική διαπραγμάτευση στο Λονδίνο, με τη βοήθεια ορισμένων πιο αισιόδοξων αμερικανικών οικονομικών στοιχείων που δόθηκαν χθες.

Η στερλίνα εμφάνισε άνοδο 0,36% στο 1,2974 δολάριο και 0,4% σε 85,58 πένες στην αρχή της διαπραγμάτευσης στην Ευρώπη.

Το ευρώ έχει ανέβει περίπου 16% έναντι της στερλίνας μέχρι στιγμής φέτος, εν μέσω έντονων ανησυχιών για το Brexit, ωστόσο ο Akira Moroga της Aozora Bank εκτιμά ότι η βιωσιμότητα της ανόδου αμφισβητείται: «Η Βρετανία είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άλλα κομμάτι της ευρωζώνης. Οι πτώσεις στο νόμισμα (τη στερλίνα) πιθανώς θα την βοηθήσουν (την ευρωζώνη)», τόνισε. Και πάλι, ο αναλυτής θεωρεί πως μεσοπρόθεσμα υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω υποχώρησης της στερλίνας, δεδομένου του πολιτικού χάους στη χώρα.

Το αμερικανικό δολάριο έχει ανάμικτες επιδόσεις έναντι των άλλων μεγάλων νομισμάτων. Το ευρώ εμφανίζει πτώση 0,21% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, στο 1,1078.

Το δολάριο Αυστραλίας υποχώρησε σήμερα, αφότου ο S&P υποβάθμισε την προοπτική για το κυβερνητικό χρέος της χώρας σε αρνητικό από σταθερό, προειδοποιώντας ότι η πορεία της Αυστραλίας πίσω προς πλεονάσματα στον προϋπολογισμό, βρίσκεται σε κίνδυνο.

Αυτή τη στιγμή ανεβαίνει 0,17% έναντι του αμερικανικού δολαρίου, στο 0,7533.

Έρη Σφαέλου [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v