«Flash crash» αποδεκάτισε τη στερλίνα

Η βρετανική λίρα βρέθηκε σε νέα χαμηλά 31 ετών και σε πορεία προς τη χειρότερη εβδομάδα της από τον Ιανουάριο. Υποχωρεί κατά 2,29% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, στο 1,2326 δολάριο. Το ευρώ εμφανίζει πτώση 0,09% έναντι του δολαρίου στο 1,1142.

Τεράστια πτώση εμφανίζει η στερλίνα, η οποία νωρίτερα σήμερα έχασε το ένα δέκατο της αξίας της μέσα σε δύο λεπτά. Οι traders έκαναν λόγο για «flash crash» εξαιτίας ηλεκτρονικών εντολών που οδήγησαν το νόμισμα σε φρέσκα χαμηλά 31 ετών και σε πορεία προς τη χειρότερη εβδομάδα του από τον Ιανουάριο.

Η βρετανική λίρα υποχωρεί κατά 2,29% έναντι του αμερικανικού νομίσματος στο 1,2326 δολάριο.

Η υποχώρηση στην Ασία σημειώθηκε αφότου ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι η ΕΕ χρειάζεται να διατηρήσει τη σταθερή της στάση απέναντι στη Βρετανία, καθώς η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι επέλεξε μια πιο σκληρή έξοδο της χώρας της από την Ευρώπη. Η στάση των δύο μερών ανησύχησε ιδιαίτερα τους επενδυτές για το μέλλον του βρετανικού νομίσματος.

«Φυσικά, κάποιοι στην αγορά μπορεί να βλέπουν την απότομη μεταβλητότητα της στερλίνας σαν αποτέλεσμα του ότι ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ απαίτησε σκληρές διαπραγματεύσεις για το Brexit», τόνισε ο Hans Redeker της Morgan Stanley. «Η νέα βρετανική κυβέρνηση υπό τη Μέι φαίνεται πως έχει επιλέξει μια οικονομική πορεία που θα μπορούσε να ενέχει σημαντικούς κινδύνους», πρόσθεσε.

Οι παγκόσμιες αγορές είναι ιδιαίτερα ανήσυχες τις τελευταίες μέρες για τον τρόπο με τον οποίο η Βρετανία θα φύγει από την ΕΕ, ενώ πολλοί επενδυτές φοβούνται ότι η Μέι τείνει προς το λεγόμενο hard Brexit, εγκαταλείποντας απόλυτα την πρόσβαση στην κοινή αγορά, για να επιβάλει πλήρη έλεγχο στα σύνορα της χώρας της.

Πάντως, άλλες θεωρίες για τη σημερινή βουτιά του νομίσματος περιλαμβάνουν από «λάθος» αλγορίθμου μέχρι πιθανότητα «fat-finger trade».

Πτωτικά κινείται και το ευρώ, το οποίο υποχωρεί κατά 0,09% έναντι του αμερικανικού νομίσματος και διαπραγματεύεται στο 1,1142 δολάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v