Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκία: Νέα «βουτιά» για τη λίρα μετά τα στοιχεία για το ΑΕΠ

Η λίρα υποχωρεί έως και 1,8% στα 3,5485 δολάρια, κοντά στο ιστορικό χαμηλό που έχει αγγίξει τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Τουρκία: Νέα «βουτιά» για τη λίρα μετά τα στοιχεία για το ΑΕΠ
Νέο πλήγμα δέχθηκε σήμερα η τουρκική λίρα, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ γ’ τριμήνου, που εμφάνισε τη μεγαλύτερη συρρίκνωση από το 2009.

Η τουρκική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,8% στο τρίμηνο μέχρι τον Σεπτέμβριο, έναντι συρρίκνωσης 0,3% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι, λόγω της μεγάλης επιβράδυνσης στις εξαγωγές και τις δαπάνες των νοικοκυριών.

Η λίρα υποχωρεί έως και 1,8% στα 3,5485 δολάρια, κοντά στο ιστορικό χαμηλό που έχει αγγίξει τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αναφέρουν οι FT.

Έχοντας εμφανίσει τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών τον περασμένο μήνα, η λίρα έκανε ράλι την περασμένη εβδομάδα, μετά τις πατριωτικές εκκλήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στους Τούρκους πολίτες να μετατρέψουν το ξένο συνάλλαγμα που διαθέτουν σε τουρκικές λίρες.

Όμως τα σημερινά ζοφερά στοιχεία πιθανότατα θα δημιουργήσουν νέες πιέσεις στην κεντρική τράπεζα της χώρας, η οποία προχώρησε στην πρώτη αύξηση επιτοκίων από το 2014, προκειμένου να στηρίξει τη λίρα.

Παράλληλα, η επιβράδυνση της οικονομίας ίσως δημιουργήσει πρόβλημα στην προσπάθεια του Ερντογάν για συνταγματική αναθεώρηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v