Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουτιά σε νέο ιστορικό χαμηλό για την τουρκική λίρα

Εχει χάσει πάνω από 36% της αξίας της φέτος. Οι πιέσεις στους δεσμούς της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, η διαμάχη με τη Γαλλία αλλά και με την Ελλάδα και η μεσαία υποστήριξη της νομισματικής πολιτικής από την κεντρική τράπεζα, έχουν επιβαρύνει το νόμισμα.

Βουτιά σε νέο ιστορικό χαμηλό για την τουρκική λίρα

Nέο ιστορικό χαμηλό για την τουρκική λίρα την Τρίτη, καθώς και άλλα νομίσματα αναδυόμενων αγορών σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική υποχωρούν, με το βλέμμα στην άνοδο των κρουσμάτων κορωνοϊού και στην έλλειψη προόδου όσον αφορά το νέο πακέτο τόνωσης στις ΗΠΑ.

Στις 8,153 λίρες ανά δολάριο βουτάει η τουρκική λίρα (-0,8%) στο trading της Τρίτης, καθώς το νόμισμα σπάει το ένα μετά το άλλο τα χαμηλά ρεκόρ. Εχει χάσει πάνω από 36% της αξίας της φέτος.

Οι πιέσεις στους δεσμούς της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η διαμάχη με τη Γαλλία, αλλά και η διαμάχη με την Ελλάδα σχετικά με τα θαλάσσια δικαιώματα και η μεσαία υποστήριξη της νομισματικής πολιτικής από την κεντρική τράπεζα έχουν επιβαρύνει τη λίρα, καθιστώντας την ένα από τα νομίσματα αναδυόμενων αγορών με τη χειρότερη απόδοση φέτος.

«Θα ήταν δύσκολο για την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας να παραδεχτεί πιο καθαρά ότι δεν θέλει να λάβει οποιαδήποτε μέτρα για να σταθεροποιήσει τις προοπτικές του πληθωρισμού και τη λίρα απέναντι σε πολιτική πίεση», δήλωσε αναλύτρια της Commerzbank σε σημείωμά της. «Οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις και η απειλή κυρώσεων από τις ΗΠΑ επιτείνουν περαιτέρω το αρνητικό κλίμα για τη λίρα», πρόσθεσε.

Στο στόχαστρο του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, μετά τον Εμανουέλ Μακρόν, βρίσκονται και οι ΗΠΑ. Αφορμή η παρέμβαση στη διένεξη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ αλλά και η διαφωνία για τους ρωσικούς S-400. «Με ποιον νομίζετε ότι έχετε να κάνετε;» ήταν το μήνυμα που έστειλε προς τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια ομιλίας του πριν από λίγες ημέρες, παροτρύνοντάς τες να ασκήσουν άμεσα ό,τι κυρώσεις σχεδιάζουν.

Την ίδια ώρα, το δολάριο κρατάει τα κέρδη του καθώς η πανδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται, ενώ άλλα νομίσματα ασφαλούς καταφυγίου παραμένουν κυρίως σε ηρεμία. Την ίδια ώρα, οι επενδυτές αναμένουν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα. 

Το ευρώ ενισχύεται 0,1% και αλλάζει χέρια στο $1,182, το δολάριο υποχωρεί 0,2% έναντι του γεν, στα 104,62 γεν ανά δολάριο, ενώ η βρετανική λίρα κινείται ανοδικά κατά 0,2%, στο $1,304. Ο δείκτης δολαρίου σε σχέση με έξι σημαντικά νομίσματα διολισθαίνει 0,1%, στα 92,91.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v