Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υψηλό 5 ετών για το δολάριο έναντι του γεν

Το δολάριο ενισχύεται 0,7% έναντι του γεν, στα 116,89 γεν ανά δολάριο, που είναι το πιο ισχυρό σημείο από τον Ιανουάριο του 2017. Το ευρώ σταθεροποιείται στο 1,097 δολάριο.

Υψηλό 5 ετών για το δολάριο έναντι του γεν

Σε νέο υψηλό πέντε ετών έναντι του γεν σκαρφάλωσε το δολάριο την Παρασκευή μετά τον ισχυρό πληθωρισμό των ΗΠΑ, ενώ το ευρώ παλεύει να κρατήσει τα κέρδη του, καθώς η επιθετική στροφή από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντισταθμίζεται από τους κινδύνους ανάπτυξης που προέρχονται από την κρίση στην Ουκρανία.

Το δολάριο ενισχύεται 0,7% έναντι του γεν, στα 116,89 γεν ανά δολάριο, που είναι το υψηλότερο επίπεδό του από τον Ιανουάριο του 2017. Κατέγραψε κέρδη 1,5% έναντι του γεν αυτήν την εβδομάδα, τα μεγαλύτερα από τον Οκτώβριο.

Τόσο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) όσο και η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ ) έχουν συνεδριάσεις πολιτικής την επόμενη εβδομάδα, με τη Fed να θεωρείται βέβαιο ότι θα αυξήσει τα επιτόκια από τα χαμηλά της πανδημίας.

Τα στοιχεία της Πέμπτης έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 7,9% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση των τελευταίων 40 ετών, ακόμη και προτού η άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία εμφανίσει την πλήρη επίδρασή της.

Τα δεδομένα του δείκτη τιμών καταναλωτή «υποδεικνύουν ότι η Fed θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια αυτόν τον μήνα, αλλά υποδηλώνουν επίσης ότι θα συνεχίσει (με αυξήσεις) τουλάχιστον αρχικά», δήλωσε ο Rodrigo Catrill, αναλυτής νομισμάτων στην Εθνική Τpάπεζα της Αυστραλίας.

Το ευρώ σταθεροποιείται στο 1,097 δολάριο. Ολοκλήρωσε μια ασταθή Πέμπτη - κατά 0,8% χαμηλότερα - αλλά κατά τη διάρκεια της ημέρας είχε ανέλθει στο $1,112 ενώ έπεσε ως το $1,0975.

«Το πιο επιθετικό μήνυμα από την ΕΚΤ είχε μια προσωρινή ανοδική πίεση στο ευρώ, αλλά ήταν πολύ βραχύβιο, γεγονός που λέει ότι άλλες δυναμικές υπερισχύουν κάθε σκέψης σχετικά με το τι μπορεί να κάνει η ΕΚΤ, συμπεριλαμβανομένων των ειδήσεων που έρχονται από την Ουκρανία», είπε ο Catrill.

Η στερλίνα υποχωρεί οριακά, με την ισοτιμία στο $1,307.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v