Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο πιο υψηλό από τον Μάρτιο το φυσικό αέριο

Γεωπολιτικοί κίνδυνοι, φόβοι έλλειψης και ψυχρότερος καιρός επιβαρύνουν τις τιμές. Το φυσικό αέριο ενισχύεται 4%, στα 55 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Κέρδη 4% και για το πετρέλαιο.

Στο πιο υψηλό από τον Μάρτιο το φυσικό αέριο

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου έχουν σκαρφαλώσει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο, καθώς γεωπολιτικοί κίνδυνοι, φόβοι έλλειψης και ψυχρότερος καιρός επικρατούν στην αγορά.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς και οι ζημιές στον αγωγό μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας προκαλούν αναστάτωση στον τομέα του φυσικού αερίου.

Σημαντικός παράγοντας είναι και το πρώτο κρύο στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη που προβλέπεται για αυτό το Σαββατοκύριακο.

Η τιμή αναφοράς για το ευρωπαϊκό αέριο για τον επόμενο μήνα έχει σκαρφαλώσει στο υψηλότερο επίπεδό της από τα τέλη Φεβρουαρίου, κλείνοντας στα 53,29 ευρώ ανά μεγαβατώρα – από 25 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Ιούλιο.

Το φυσικό αέριο ανέβηκε στις αρχές αυτής της εβδομάδας, καθώς το Ισραήλ ανέστειλε την παραγωγή στο κοίτασμα φυσικού αερίου Tamar στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω φόβων για την ασφάλεια.

Η μυστηριώδης ζημιά στον αγωγό Balticconnector και στο παράλληλο τηλεπικοινωνιακό καλώδιο Estlink μεταξύ Εσθονίας και Φινλανδίας αυτή την εβδομάδα έχει επίσης ταράξει την αγορά, με το Ελσίνκι να λέει χθες το βράδυ ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η εμπλοκή ενός κρατικού παράγοντα σε αυτή τη δουλειά.

Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο ενισχύεται 4%, στα 55 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Κέρδη 4% για τις τιμές πετρελαίου, με το αμερικανικό αργό να ενισχύεται $3,23, στα 86,17 δολάρια ανά βαρέλι και το μπρεντ με ίδια κίνηση να φτάνει στα $89,20.

Η επιστροφή προς τα 90 δολάρια το βαρέλι έρχεται αφότου οι ΗΠΑ επέβαλαν την Πέμπτη κυρώσεις σε δύο ναυτιλιακές εταιρείες που, όπως είπαν, παραβίασαν το πλαφόν της τιμής πετρελαίου της G7, έναν μηχανισμό που έχει σχεδιαστεί για να συγκρατήσει τις ρωσικές ροές στην αγορά και να περιορίσει τον πόλεμο του Κρεμλίνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v