Κάτω από τα $108 υποχωρεί το Brent

Πτωτικές τάσεις στην αγορά πετρελαίου, καθώς δημιουργούνται προσδοκίες για το νέο γύρο διαπραγματεύσεων με το Ιράν. Σε νέο ρεκόρ η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας. Η αναταραχή στη Λιβύη δεν επιτρέπει μεγαλύτερη αποκλιμάκωση.

Πτωτικές τάσεις επικρατούν στην αγορά μαύρου χρυσού δύο ημέρες προτού ξεκινήσει ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων των 6 δυνάμεων με το Ιράν. Η συνεχιζόμενη ένταση στη Λιβύη όμως, όπως και οι προβλέψεις για αναβολή του περιβόητου tapering από τη Fed δεν επιτρέπουν μεγάλες κινήσεις αποκλιμάκωσης στις τιμές πετρελαίου.

Η τιμή πετρελαίου Brent – που είχε ενισχυθεί κατά 3,2% την προηγούμενη εβδομάδα όταν απέβη άκαρπος ο πρώτος γύρος διαπραγματεύσεων με το Ιράν – υποχωρεί κατά 61 σεντ, στα 107,89 δολ. ανά βαρέλι.

Ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων με το Ιράν ξεκινά στις 20 Νοεμβρίου στη Γενεύη. Εάν επιτευχθεί συμφωνία, τότε θα ανοίξει και ο δρόμος για τη μερική έστω άρση των κυρώσεων που μπλοκάρουν ημερήσια παραγωγή της τάξεως του 1 εκατ. βαρελιών την ημέρα από τη διεθνή αγορά.

Επίσης, η Σαουδική Αραβία αύξησε την παραγωγή της σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ παράλληλα η εγχώρια ζήτηση μειώθηκε κατά 10%, εξέλιξη που ευνοεί διττά τις εξαγωγές μαύρου χρυσού, οι οποίες το τρίτο τρίμηνο βρέθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο 8 ετών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v