Σταθεροποιείται η τιμή του πετρελαίου

Οι ανησυχίες για την υπερπροσφορά μαύρου χρυσού και για την ευρωστία της παγκόσμιας οικονομίας διατηρούν σε χαμηλό επίπεδο τις τιμές του πετρελαίου. Σήμερα και αύριο τα στοιχεία για τα αμερικανικά αποθέματα.

Προσπάθεια σταθεροποίησης των διεθνών τιμών του πετρελαίου, μετά τη χθεσινή «βουτιά», όμως τα όποια κέρδη περιορίζονται από τις ανησυχίες για την υπερπροσφορά του μαύρου χρυσού αλλά και τις ανησυχίες για την ευρωστία της παγκόσμιας οικονομίας.

Το Brent, που χθες κατέγραψε πτώση έως και 3,7%, κινείται αυτήν την ώρα 0,16% χαμηλότερα στα 48,53 δολάρια το βαρέλι, ενώ κατά 0,37% ενισχύεται η τιμή του αμερικανικού αργού στα 46,06 δολάρια το βαρέλι, μετά τη χθεσινή «βουτιά» κατά 3%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι μεγάλες πετρελαιοεξαγωγικές χώρες της Μέσης Ανατολής παράγουν περίπου 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως περισσότερο πετρέλαιο από αυτό που χρειάζεται, ενώ παράλληλα αναμένεται αύξηση παραγωγής και από το Ιράν, όταν αρθούν οι κυρώσεις. Ανώτατος Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε χθες πως η Τεχεράνη σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως ενός μιας εβδομάδας από την ημέρα που θα αρθούν οι κυρώσεις και πως θα πουλήσει το πετρέλαιο σε παραδοσιακούς πελάτες σε Ασία και Ευρώπη.

Εν τω μεταξύ, σήμερα αναμένονται τα στοιχεία του Αμερικανικού Πετρελαϊκού Ινστιτούτου για τα αποθέματα, και αύριο τα στοιχεία του Αμερικανικού Υπουργείου Ενέργειας, με τους αναλυτές να προβλέπουν αύξηση των αποθεμάτων για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα.

Εξάλλου, οι επενδυτές αναμένουν και την αυριανή συνάντηση ΟΠΕΚ και παραγωγών εκτός ΟΠΕΚ, όπου αναμένεται να συζητηθούν προτάσεις για πιθανή μελλοντική συνεργασία τους.

 

Άννα Φαλτάιτς [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v