Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηπιες κινήσεις στο χρυσό, πίεση για το πετρέλαιο

Οι παραγωγοί πετρελαίου σε Ευρώπη, Αφρική και ΗΠΑ αντιμετωπίζουν δυσκολίες στις πωλήσεις προς την Ασία, ειδικά την Κίνα. Σταθεροποιητικά κινείται η τιμή του χρυσού.

Ηπιες κινήσεις στο χρυσό, πίεση για το πετρέλαιο

Πτωτικά κινείται σήμερα το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές, μετά το ράλι που προηγήθηκε. Η τιμή του brent διαμορφώνεται λίγο πάνω από τα 63 δολάρια το βαρέλι, ενώ το West Texas Intermediate δέχεται επίσης πιέσεις. Βρίσκεται οριακά πάνω από τα 60 δολάρια το βαρέλι, αν και διατηρείται υψηλότερα από το μέσο κινητό όρο των 60 ημερών.

Σύμφωνα με το Reuters oι παραγωγοί σε Ευρώπη, Αφρική και ΗΠΑ αντιμετωπίζουν δυσκολίες στις πωλήσεις προς την Ασία, ειδικά την Κίνα. Οι αγοραστές στην περιοχή επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν φθηνότερο πετρέλαιο που είχαν αποθηκεύσει, ενώ σε πολλά διυλιστήρια γίνονται εργασίες συντήρησης, γεγονός που μειώνει τη ζήτηση. Ταυτόχρονα, τα lockdown που επανέρχονται σε χώρες της Ευρώπης περιορίζουν επίσης τη ζήτηση.

Από την άλλη πλευρά οι τιμές του χρυσού δείχνουν σημάδια αντοχής ενώ η αγορά αντιμετωπίζει από τη μια πλευρά ένα ισχυρό δολάριο και από την άλλη ανησυχίες ότι η έξαρση της πανδημίας στην Ευρώπη θα περιορίσει την οικονομική ανάκαμψη.

Η τιμή spot του πολύτιμου μετάλλου διαμορφώνεται στα 1.733,48 δολάρια, ενώ τα futures με πτώση 0,1% στα 1.732 δολάρια η ουγκιά.

Υπάρχουν δυο στρατόπεδα, αυτοί που ανησυχούν για τα lockdown στη γηραιά ήπειρο και όσοι είναι πολύ αισιόδοξοι για τις προοπτικές της οικονομίας, σημειώνει ο Michael McCarthy, στρατηγικός αναλυτής στην CMC Markets. Όπως υποστηρίζει και οι δυο εκδοχές είναι ήπια υποστηρικτικές για το πολύτιμο νόμισμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v