Ετοιμη η Ρωσία να κόψει το φυσικό αέριο στη Δανία

Ακόμη ένα ανησυχητικό μήνυμα στην ΕΕ. Το ολλανδικό αέριο επόμενου μήνα, ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, τελεί υπό διαπραγμάτευση 1,4% χαμηλότερα, στα 107 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Σταθεροποιητικά το αργό.

Ετοιμη η Ρωσία να κόψει το φυσικό αέριο στη Δανία

Χαμηλότερα κινούνται οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη καθώς οι μετεωρολογικές προβλέψεις για άνοδο της θερμοκρασίας και οι σταθερές προμήθειες μειώνουν ορισμένες ανησυχίες, παρά την αβεβαιότητα σχετικά με τις μελλοντικές εξαγωγές από τη Ρωσία.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η Ρωσία είναι έτοιμη να κόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Δανία εάν ο τοπικός αγοραστής Orsted AS δεν κάνει την επόμενη πληρωμή του σε ρούβλια, ανέφερε η εφημερίδα Borsen, επικαλούμενη τον πρεσβευτή της Ρωσίας στη χώρα. Αυτό στέλνει ένα ακόμη ανησυχητικό μήνυμα στην ΕΕ -- η οποία θα χρειαστεί επιπλέον όγκους φυσικού αερίου ακόμη και όταν έρθει η καλοκαιρινή περίοδος -- για να γεμίσει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου πριν από τον επόμενο χειμώνα.

Οι πληρωμές για το ρωσικό αέριο που αποστέλλεται τον Απρίλιο οφείλονται στα τέλη του μήνα ή τον Μάιο, ανάλογα με τη σύμβαση.

Το ολλανδικό αέριο επόμενου μήνα, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, τελεί υπό διαπραγμάτευση 1,4% χαμηλότερα, στα 107 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου κινούνται ανοδικά την Τετάρτη, ανακάμπτοντας από τις προηγούμενες απώλειες, καθώς η απειλή νέων κυρώσεων στη Ρωσία ενίσχυσε τις ανησυχίες για την προσφορά, αντισταθμίζοντας τους φόβους για ασθενέστερη ζήτηση μετά την άνοδο των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ και το παρατεταμένο lockdown στη Σανγκάη.

Το αμερικανικό αργό διατηρείται στα 101,95 δολάρια ανά βαρέλι και το μπρεντ με άνοδο 0,2% φτάνει στα $1066,92.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v