Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντικρουόμενες οι προβλέψεις για το αργό, ανοδικά οι τιμές

Διαφορετικές εκτιμήσεις για φέτος και του χρόνου εκφράζουν ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας και τον ΟΠΕΚ. Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,4%, στα 87,65 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με άνοδο φτάνει στα $93,42. Κέρδη 6,6% για το ευρωπαϊκό αέριο, στα €211 ανά μεγαβατώρα.

Αντικρουόμενες οι προβλέψεις για το αργό, ανοδικά οι τιμές

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) ανέφερε στη μηνιαία έκθεσή του την Τετάρτη ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου επιβραδύνεται εν μέσω περιορισμών λόγω Covid στην Κίνα και σημείωσε ότι αναμένει ότι η ζήτηση θα αυξηθεί κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2022 (bpd) και κατά 2,1 εκατομμύρια bpd το 2023.

Η ζήτηση πετρελαίου από την Κίνα θα μειωθεί κατά 420.000 βαρέλια την ημέρα ή 2,7% φέτος, στην πρώτη ετήσια πτώση από την υποχώρηση κατά 1% το 1990, σημείωσε. Η πτώση εκείνης της χρονιάς είναι η μόνη που έχει καταγραφεί στα αρχεία του Οργανισμού που χρονολογούνται από το 1984.

Την ίδια ώρα πάντως, οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν άνοδο σήμερα Τετάρτη, καθώς ο ΟΠΕΚ εμμένει στις προβλέψεις για ισχυρή παγκόσμια αύξηση της ζήτησης καυσίμων, αντισταθμίζοντας τις ανησυχίες για νέα αύξηση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα μετά την απροσδόκητη άνοδο των τιμών καταναλωτή τον Αύγουστο. 

Η ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 3,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) το 2022 και κατά 2,7 εκατομμύρια bpd το 2023, δήλωσε ο ΟΠΕΚ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v