Μικρή άνοδος στην τιμή του πετρελαίου, σταθεροποίηση στο φυσικό αέριο

Η προειδοποίηση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας ανησυχεί τους επενδυτές. Στα 160 ευρώ η μεγαβατώρα παραμένει η τιμή του φυσικού αερίου.

Μικρή άνοδος στην τιμή του πετρελαίου, σταθεροποίηση στο φυσικό αέριο

Οι τιμές του πετρελαίου ανεβαίνουν και σήμερα ενισχυόμενες από την απόφαση του ΟΠΕΚ+ την περασμένη εβδομάδα να περικόψει τις προμήθειες, καθώς ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προειδοποίησε ότι αυτές οι περικοπές μπορεί να ωθήσουν την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου Brent αυξήθηκαν 49 σεντς, ή 0,5%, στα 92,94 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate σημείωσε άνοδο 37 σεντς, ή 0,4%, στα 87,64 δολάρια το βαρέλι.

Την περασμένη εβδομάδα, η ομάδα παραγωγών που αποτελείται από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, ώθησε τις τιμές υψηλότερα όταν συμφώνησε να μειώσει την προσφορά κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd).

Σταθεροποιητικά κινούνται οι τιμές του φυσικού αερίου αφότου ο διαχειριστής δικτύου της Νορβηγίας δήλωσε ότι δεν υπήρξε διακοπή στη μεταφορά φυσικού αερίου μετά από απειλή για βόμβα στο κοίτασμα Ormen Lange και στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας Nyhamna νωρίτερα την Πέμπτη. Η παραγωγή συνεχίζεται κανονικά και οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στην τοποθεσία, είπε η Shell Plc.

Το φυσικό αέριο στην αγορά της Ολλανδίας βρίσκεται 0,4% υψηλότερα στα 160,87 ευρώ ανά μεγαβατώρα. 

Οι νορβηγικές εγκαταστάσεις είναι βασικές για την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Η ήπειρος αντιμετωπίζει ήδη έναν χειμώνα με ελάχιστο φυσικό αέριο από τη Ρωσία και οποιαδήποτε περαιτέρω διαταραχή θα μπορούσε να σημαίνει εκτεταμένες ελλείψεις και εκτίναξη των τιμών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v