Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου σήμερα Δευτέρα (25/8), καθώς έχουν αναδυθεί ανησυχίες ότι στις ρωσικές προμήθειες θα ασκηθούν πιέσεις από περισσότερες αμερικανικές κυρώσεις και επιθέσεις της Ουκρανίας με στόχο τις ενεργειακές υποδομές στη Ρωσία.
Περί τις 13:15 ώρα Ελλάδος, η τιμή του μπρεντ σημείωνε άνοδο περί του 0,60% στα 67,63 δολάρια το βαρέλι, την ίδια ώρα που αυτή του αργού ενισχυόταν κατά 0,75% στα 64,14 δολάρια το βαρέλι.
«Η αγορά ανησυχεί κάπως ότι αυτές οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις δεν οδηγούν πουθενά», δήλωσε ο Όλε Χάνσεν, επικεφαλής στρατηγικής για τα εμπορεύματα στη Saxo Bank. «Η αγορά αναμένει ότι η προσφορά θα υπερβεί τη ζήτηση τους φθινοπωρινούς μήνες, αλλά βραχυπρόθεσμα αυτό αμφισβητείται από μια πιθανή γεωπολιτική διαταραχή».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε εκ νέου την Παρασκευή ότι θα επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία εάν δεν υπάρξει πρόοδος προς μια ειρηνική διευθέτηση στην Ουκρανία σε δύο εβδομάδες. Είπε επίσης ότι μπορεί να πλήξει την Ινδία με σκληρούς δασμούς για τις αγορές ρωσικού πετρελαίου που πραγματοποιεί.
Μιλώντας το Σαββατοκύριακο, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς δήλωσε ότι η Ρωσία έχει κάνει «σημαντικές παραχωρήσεις» προς την κατεύθυνση μιας διευθέτησης με διαπραγματεύσεις στον πόλεμο των τρεισήμισι ετών.
Η Ουκρανία έχει επανειλημμένα στοχεύσει τις ενεργειακές υποδομές της Ρωσίας κατά τη διάρκεια του πολέμου και την Κυριακή πραγματοποίησε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος που προκάλεσε τεράστια πυρκαγιά στον τερματικό σταθμό εξαγωγής καυσίμων Ust-Luga, δήλωσαν Ρώσοι αξιωματούχοι.
Μια πυρκαγιά στο διυλιστήριο Novoshakhtinsk της Ρωσίας , που προκλήθηκε από επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος, έκαιγε για τέταρτη ημέρα την Κυριακή, δήλωσε ο εκτελών χρέη κυβερνήτη της περιοχής. Το διυλιστήριο πωλεί καύσιμα κυρίως για εξαγωγές και έχει ετήσια δυναμικότητα 5 εκατομμυρίων μετρικών τόνων πετρελαίου, ή περίπου 100.000 βαρέλια την ημέρα.
Τις ανησυχίες για διαταραχές στην προσφορά της Ρωσίας αντισταθμίζει η ακύρωση μιας σειράς μειώσεων της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+, κίνηση που θα προσθέσει εκατομμύρια βαρέλια στην αγορά, τόνισε ο Χάνσεν της Saxo Bank.
Τα οκτώ μέλη της ομάδας των εξαγωγέων πετρελαίου είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσουν στις 7 Σεπτεμβρίου, όπου πρόκειται να εγκρίνουν νέα αύξηση.
Η διάθεση των επενδυτών για ανάληψη κινδύνου βελτιώθηκε μετά το μήνυμα του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ την Παρασκευή για πιθανή μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο.
Όμως, παρά το γεγονός αυτό και οι δύο τιμές του πετρελαίου φαίνεται να μην έχουν δυναμική, δήλωσε η Πριγιάνκα Σάτσντεβα, ανώτερη αναλύτρια αγοράς στη χρηματιστηριακή εταιρεία Phillip Nova, προσθέτοντας ότι οι αγορές φαίνονται όλο και περισσότερο πεπεισμένες ότι οι δασμοί του Τραμπ θα πλήξουν την οικονομική ανάπτυξη.