Σταθεροποιητικά το πετρέλαιο, μετά από 4ήμερη πτώση

Οι αποστολές αργού στις ΗΠΑ πλησιάζουν το ρεκόρ των 6 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα. Η Ρωσία λέει ότι οι περικοπές του ΟΠΕΚ+ μπορούν να προχωρήσουν περαιτέρω, απηχώντας τη στάση της Σαουδικής Αραβίας.

Σταθεροποιητικά το πετρέλαιο, μετά από 4ήμερη πτώση

Σταθεροποιητικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου ύστερα από πτώση για τέσσερις διαδοχικές ημέρες, στη σκιά των ανησυχιών ότι οι εξαγωγές των ΗΠΑ προστίθενται στις ανησυχίες για υπερπροσφορά.

Το πετρέλαιο παρέμεινε σταθερό μετά από πτώση τεσσάρων ημερών, καθώς η πλημμύρα των εξαγωγών των ΗΠΑ και οι αμφιβολίες για το εάν ο ΟΠΕΚ+ θα μπορέσει να επιτύχει τις προγραμματισμένες περικοπές παραγωγής του ενέτειναν ανησυχίες για υπερπροσφορά.

Ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς Brent κινείται πάνω από τα 77 δολάρια το βαρέλι μετά από πτώση άνω του 7% τις προηγούμενες τέσσερις συνεδριάσεις, ενώ το West Texas Intermediate πλησίασε τα 72 δολάρια. Οι αποστολές αμερικανικού αργού πλησιάζουν το ρεκόρ των 6 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις από εταιρείες παρακολούθησης πλοίων.

Η πτώση του αργού από τότε που ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσαν βαθύτερες περικοπές στην παραγωγή την Πέμπτη δείχνει ότι η αγορά είναι σκεπτική ως προς τον βαθμό στον οποίο θα τηρηθούν οι εθελοντικές μειώσεις. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης μειώθηκαν σχεδόν κατά ένα τέταρτο από την κορύφωση στα τέλη Σεπτεμβρίου, λόγω της ανησυχίας ότι η αύξηση της παραγωγής εκτός του ομίλου θα ξεπεράσει την αύξηση της ζήτησης.

Αντανακλώντας την αδυναμία, η Σαουδική Αραβία μείωσε τις επίσημες τιμές πώλησης στην Ασία κατά το μέγιστο από τον Φεβρουάριο. Ωστόσο, οι περικοπές ήταν λιγότερες από τις αναμενόμενες, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει ορισμένους ασιατικούς αγοραστές αργού πετρελαίου να στραφούν αλλού για την προμήθειά τους καθώς σκέφτονται να πάρουν λιγότερες αποστολές από το βασίλειο για τον Ιανουάριο.

«Το αργό έχει υπερπωληθεί», δήλωσε στο Bloomberg η Vandana Hari, ιδρύτρια της Vanda Insights στη Σιγκαπούρη. «Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι εξακολουθεί να παρασύρεται από το σοκ της απόφασης του ΟΠΕΚ+», είπε, προσθέτοντας ότι η χαμηλή ρευστότητα είναι πιθανό να επιδεινώσει τις κινήσεις των τιμών.

Το Brent στα futures Φεβρουαρίου σημείωσan άνοδο 0,1% στα 77,27 δολάρια το βαρέλι. Το WTI για παράδοση Ιανουαρίου σημείωσε μικρή αλλαγή στα 72,29 δολάρια το βαρέλι.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε ότι ο ΟΠΕΚ+ θα μπορούσε να λάβει περαιτέρω μέτρα εάν η συμφωνία της περασμένης εβδομάδας δεν είναι αρκετή για να εξισορροπήσει την αγορά. Ο Νόβακ μίλησε μια μέρα πριν από τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν σε μια επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, εν τω μεταξύ, διέταξε τις κρατικές εταιρείες πετρελαίου και ορυκτών της χώρας να αρχίσουν να χορηγούν άδειες για κοιτάσματα στην περιοχή που αμφισβητείται με τη Γουιάνα, γνωστή ως Essequibo, και είπε επίσης στις ξένες πετρελαϊκές εταιρείες να αποσυρθούν από την περιοχή. Αυτό μπορεί να κλιμακώσει τις εντάσεις με τις ΗΠΑ, οι οποίες σταμάτησαν τους περιορισμούς στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας τον Οκτώβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v