Συνεχίζουν ανοδικά τα ομόλογα του Νότου

Επιμένει το ράλι στα ομόλογα της περιφέρειας. Στο 6,66% οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών τίτλων. Κοντά σε χαμηλά 8ετίας οι αποδόσεις Ιταλίας, Ισπανίας. Η προσοχή στην ΕΚΤ.

Σε πολυετή χαμηλά παραμένουν οι αποδόσεις των ομολόγων του ευρωπαϊκού Νότου, με την προσοχή των επενδυτών να στρέφεται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που συνεδριάζει την Πέμπτη.

Συγκεκριμένα, oι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων υποχωρούν σε νέο αρνητικό ρεκόρ 4ετίας, στο 6,506%. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων Ιταλίας υποχώρησαν κατά 1,5 μονάδες βάσης στο 3,29%, ενώ την Παρασκευή βρέθηκαν σε χαμηλό 8,5 ετών, αγγίζοντας στο 3,261%. Οι ισπανικές αποδόσεις υποχώρησαν κατά 1 μονάδα βάσης, στο 3,23%, οριακά υψηλότερα από το χαμηλό 8ετίας του 3,2%.

Οι 10ετείς αποδόσεις Πορτογαλίας είναι αμετάβλητες στο 4,05%, ενώ την Παρασκευή υποχώρησαν για πρώτη φορά στην 4ετία κάτω από 4%.

Η ΕΚΤ συνεδριάζει την Πέμπτη εν μέσω έντονων πιέσεων για δράση ώστε να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος αποπληθωρισμού. Η αλλαγή του κλίματος στο διοικητικό της συμβούλιο έχει γίνει εμφανής από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ο Γενς Βάιντμαν – ο πρόεδρος της γερμανικής Bundesbank – αιφνιδίασε άπαντες λέγοντας πως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αρνητικών επιτοκίων ούτε της ποσοτικής χαλάρωσης. Τα σημερινά στοιχεία εντείνουν τις πιέσεις, καθώς ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε στο 0,5% το Μάρτιο, που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο 5ετίας.

Σημαντικές είναι και οι κινήσεις στα ομόλογα των τραπεζών της περιφέρειας. Το κόστος δανεισμού για τις τράπεζες στον ευρωπαϊκό Νότο δεν απέχει πλέον πολύ από το κόστος δανεισμού των τραπεζών του ευρωπαϊκού πυρήνα. Συγκεκριμένα, η διαφορά αυτή έχει μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο τετραετίας.

Οι τράπεζες από Ιταλία και Ελλάδα πληρώνουν πλέον αποδόσεις κατά 0,38% υψηλότερες από ότι οι τράπεζες χωρών όπως η Γαλλία αλλά και η Γερμανία. Το Νοέμβριο του 2011 η διαφορά σε αυτό το κόστος δανεισμού άγγιζε το 4,28%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Merrill Lynch.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v