«Φρενάρει» η πτώση των αποδόσεων των bunds

Η Ολλανδία άντλησε νωρίτερα 875 εκατ. ευρώ από δημοπρασία ομολόγων 30ετούς διάρκειας, ενώ η Γαλλία ξεκίνησε την πώληση ομολόγων 20ετούς και 50ετούς διάρκειας.

Στις πωλήσεις ομολόγων μακράς διάρκειας από Ολλανδία και Γαλλία έστρεψαν το ενδιαφέρον τους οι επενδυτές, βάζοντας έτσι «φρένο» στην «κατρακύλα» των αποδόσεων των γερμανικών τίτλων προς νέα ιστορικά χαμηλά.

Η Ολλανδία άντλησε νωρίτερα 875 εκατ. ευρώ από δημοπρασία ομολόγων 30ετούς διάρκειας, ενώ η Γαλλία ξεκίνησε την πώληση ομολόγων 20ετούς και 50ετούς διάρκειας.

Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, που αυξήθηκε τον Μάρτιο στα 80 δισ. ευρώ μηνιαίως από 60 δισ. ευρώ προηγουμένως, έχει οδηγήσει τις αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων τίτλων σε αρνητικό έδαφος και έχει φέρει τα yields των πιο μακροχρόνιων ομολόγων πιο κοντά στο μηδέν, όπως αναφέρει το Reuters.

Οι χώρες τις ευρωζώνης με την υψηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση έχουν να επιλέξουν μεταξύ του να πληρώνονται για να δανειστούν έως και για πέντε χρόνια, ή να πληρώσουν χαμηλότατα επιτόκια για να δανειστούν για 10 ή και περισσότερα χρόνια. Όμως, η επέκταση της μέσης λήξης των ομολόγων, δίνει τη δυνατότητα στα κράτη να μειώσουν τις πιέσεις αναχρηματοδότησης και να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ικανότητά τους να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Σημειώνεται πως πριν από δυο εβδομάδες, η Ιρλανδία εξέδωσε το πρώτο ομόλογο διάρκειας 100 ετών, με επιτόκιο 2,35%, ενώ πέρυσι το Βέλγιο είχε πωλήσει 100ετή ομόλογα ύψους 50 εκατ. ευρώ.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund ενισχύεται σήμερα στο 0,14%, ενώ το yield του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου διαμορφώνεται στο 1,35%, του ισπανικού στο 1,51% και του πορτογαλικού στο 3,26%.

Τη ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου κινείται στο 3,11%, του 5ετούς στο 9,91% και του 3ετούς στο 11,15%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v