Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το χειρότερο ξεπούλημα ευρωομολόγων εδώ και 25 χρόνια

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς, που αποτελεί το σημείο αναφοράς της ευρωζώνης, ενισχύεται 7 μονάδες βάσης, στο 2,85%. Μία μέρα πριν έκανε άλμα κατά 30 μονάδες βάσης, στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδό της από τον Μάιο του 1997.

Το χειρότερο ξεπούλημα ευρωομολόγων εδώ και 25 χρόνια

Το χειρότερο ξεπούλημα των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης εδώ και πάνω από 25 χρόνια εισήλθε σε δεύτερη ημέρα σήμερα Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές ετοιμάζονται για μια απότομη αύξηση της προσφοράς χρέους λόγω της προετοιμασίας της Γερμανίας να αυξήσει δραματικά τις δημοσιονομικές της δαπάνες.

Οπως θυμίζει το Reuters, η Γερμανία ετοιμάζεται για μια μαζική αύξηση των δαπανών, με ένα ειδικό ταμείο ύψους 500 δισ. ευρώ για υποδομές, και σχεδιάζει να εξαιρέσει τις αμυντικές επενδύσεις από τους κανόνες για το χρέος της.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας, που αποτελεί το σημείο αναφοράς της ευρωζώνης, αυξήθηκε κατά 7 μονάδες βάσης (bps) στο 2,85%. Μία μέρα πριν σημείωσε άλμα κατά 30 μονάδες βάσης, στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδό της από τον Μάιο του 1997.

Το sell-off εντείνεται ενόψει και της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σήμερα.

Υψηλό 16 ετών χτύπησαν οι αποδόσεις των ιαπωνικών ομολόγων

Το 10ετές κόστος δανεισμού της Ιαπωνίας αυξήθηκε σε υψηλό 16 ετών σήμερα Πέμπτη, καθώς το Τόκιο συμμετέχει στην παγκόσμια πώληση ομολόγων που προκλήθηκε από την απόφαση της Γερμανίας να δαπανήσει περισσότερα για την Άμυνα.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, η απόδοση του 10ετούς ιαπωνικού κρατικού ομολόγου αυξήθηκε κατά 0,06 ποσοστιαίες μονάδες στο 1,5%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2009. Εχει αυξηθεί σχεδόν 0,4 ποσοστιαίες μονάδες από την αρχή του 2025.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v