Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

WSJ: Τετάρτη η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές

Θέμα χρόνου η έξοδος στις αγορές με ορίζοντα την έλευση Μέρκελ. Βουτιά επιτοκίου στη σημερινή δημοπρασία για 6μηνα έντοκα σε προ μνημονίου επίπεδα και συμμετοχή 80% των ξένων. Η χώρα είναι σε τροχιά εξόδου στις αγορές λέει ο Σταϊκούρας. Τετάρτη η έκδοση γράφει η WSJ.

WSJ: Τετάρτη η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές

Ήπιες πτωτικές τάσεις καταγράφονται στα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου σε μια στιγμή όπου στον διεθνή τύπο κυριαρχεί η επικείμενη έκδοση ελληνικού ομολόγου για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια αποκλεισμού από τις αγορές.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά εξόδου στις αγορές και πληροφορίες τοποθετούν αυτήν την κίνηση ακόμα και την Πέμπτη, παραμονή της έλευσης Μέρκελ στην Αθήνα ή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, παρά τις δηλώσεις Στουρνάρα ότι η Ελλάδα δεν βιάζεται να βγει στις αγορές, παραμένοντας στην επίσημη θέση για έκδοση εντός εξαμήνου. Μάλιστα η WSJ υποστηρίζει ότι η έκδοση θα γίνει αύριο Τετάρτη.

Άλλωστε, όπως έγραψε χθες το Euro2day.gr ήδη από την Παρασκευή είναι έτοιμα τα σχετικά νομικά έγγραφα και οι ξένες τράπεζες που έχουν αναλάβει να οργανώσουν την έκδοση (Deutsche Bank, JP Morgan, Bank of America και Goldman Sachs) περιμένουν το τηλεφώνημα από την Αθήνα για να προχωρήσουν.

Το ενδιαφέρον στο εξωτερικό είναι έντονο, ενώ όπως αναφέρουν πληροφορίες οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μετάσχουν στην έκδοση λόγω ενστάσεων της ΕΚΤ σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Οι πληροφορίες από τις εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών τοποθετούν το επιτόκιο ενός 5ετούς ομολόγου ύψους 2 - 3 δισ. ευρώ στη ζώνη του 5,25%, χωρίς να λείπουν και οι περισσότερο αισιόδοξοι που μιλούν για κάτω του 5%.

Μεγάλη συμμετοχή ξένων στην έκδοση 6μηνων

Σε ξένους κατέληξε το 80% της έκδοσης των 6μηνων εντόκων ύψους 1,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πηγή του ΟΔΔΗΧ που μίλησε με το Reuters. Σε αντίστοιχες προηγούμενες εκδόσεις το ποσοστό αυτό κυμαίνονταν στο 40%.

Το ενδιαφέρον είναι έντονο και η έκδοση εκτιμάται ότι δίνει ώθηση στην αναμενόμενη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, σχολιάζει το πρακτορείο, σημειώνοντας ότι το επιτόκιο 3,01% είναι το χαμηλότερο από τον Ιανουάριο του 2010. Σημειώνεται ότι η Αθήνα άντλησε συνολικά 1,3 δισ. ευρώ με πολύ μεγαλύτερη υπερκάλυψη. 

Μάλιστα σύμφωνα με τον Χρ. Σταϊκούρα τα δεδομένα αυτά καταδεικνύουν ότι η χώρα έχει μπει σε τροχιά επιστροφής στις αγορές. 

Την ίδια στιγμή, πάντως, στα ελληνικά δεκαετή, μετά την έντονα πτωτική πορεία της περασμένης εβδομάδας, οπότε η απόδοση από το 6,6% τη Δευτέρα υποχώρησε σε 6,05%, την Πέμπτη, καταγράφεται στασιμότητα. Η (μη) ανακοίνωση της έκθεσης αξιολόγησης από τη Moody’s, ανέβασε οριακά την απόδοση στο 6,15% την Παρασκευή και έκτοτε η απόδοση κινείται σε αυτά τα επίπεδα (ξεκίνησε στο 6,19% για να υποχωρήσει το απόγευμα στο 6,14% μετά το δημοσίευμα της WSJ).

Στις αγορές ομολόγων σήμερα εμφανίζονται μικρές πιέσεις, στον απόηχο των δηλώσεων μελών του Δ.Σ. (Mersch, Nowotny), που ερμηνεύονται ως σημάδι ότι οι επενδυτές δεν θα πρέπει να περιμένουν σύντομα κινήσεις της κεντρικής τράπεζας.

Συγκεκριμένα, η απόδοση του 3ετούς τίτλου Ιταλίας διαμορφώνεται στο 1,158% από 1,11% χθες, ενώ αντίστοιχα η απόδοση του 5ετούς ομολόγου της Ρώμης αγγίζει το 1,836% από 1,75%. Το 10ετές ομόλογο της Ιταλίας του οποίου η απόδοση βρέθηκε χθες σε νέο ιστορικό χαμηλό (3,15%) σήμερα κινείται στο 3,217%.

Αντίστοιχες οι κινήσεις και για τα ομόλογα της Ισπανίας. Η απόδοση στον 3ετή ισπανικό τίτλο διαμορφώνεται στο 1,046% από 1,01% χθες και στον 5ετή στο 1,747% από 1,71%.

Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου Πορτογαλίας αγγίζει σήμερα το 2,674%, από 2,64% κατά τη χθεσινή συνεδρίαση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v