Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εντολή Αθήνας περιμένουν οι ξένες τράπεζες για το ομόλογο

Έτοιμα από την Παρασκευή τα νομικά έγγραφα της σύμβασης ΟΔΔΗΧ-αναδόχων για την έκδοση 5ετούς ομολόγου 2-3 δισ. ευρώ. Θέμα ωρών η έξοδος στις αγορές. Για πρώτο εξάμηνο εξακολουθεί να μιλά το ΥΠΟΙΚ.

Εντολή Αθήνας περιμένουν οι ξένες τράπεζες για το ομόλογο

Την αντίστροφη μέτρηση κάνει από σήμερα η Ελλάδα για την έξοδό της στις αγορές μετά από τέσσερα χρόνια αποκλεισμού και σκληρής λιτότητας.

Οι πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι η δοκιμαστική έκδοση του 5ετούς ομολόγου πρακτικά είναι θέμα ωρών ή 24ώρων, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να δανεισθεί απευθείας από τις αγορές ακόμη και πριν από την έλευση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, την προσεχή Παρασκευή. Από την πλευρά του, πάντως, ο Γιάννης Στουρνάρας, σπεύδει να υποστηρίξει ότι η χώρα δεν έχει κανένα λόγο να βιάζεται, αποσυνδέοντας τις κινήσεις σε αυτό το μέτωπο με την πολιτική συγκυρία.

Έτσι, δεν αποκλείεται μέχρι την Πέμπτη να γίνει η έκδοση του ομολόγου ύψους 2 - 3 δισ. ευρώ. Κλειδί βέβαια για το πείραμα της ελληνικής οικονομίας είναι το επιτόκιο. Πληροφορίες από ξένες τράπεζες δεν αποκλείουν την έκπληξη, δηλαδή η Ελλάδα να δανεισθεί με επιτόκιο ακόμη και χαμηλότερα του 5%. Βέβαια, όλα θα εξαρτηθούν από το ύψος της ζήτησης. Προς το παρόν, πηγές που εμπλέκονται στο εγχείρημα τονίζουν ότι «ένα επιτόκιο της τάξης του 5,5% θα ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικό»...

Έτοιμα τα νομικά έγγραφα

Την προηγούμενη Παρασκευή οι ξένες τράπεζες (Deutsche Bank, JP Morgan, Bank of America και Goldman Sachs), οι οποίες είναι οι ανάδοχοι και σύμβουλοι της έκδοσης, έβαλαν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, τις τελευταίες λεπτομέρειες στα νομικά έγγραφα που διέπουν τη σύμβασή τους με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

«Από την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι. Το μόνο που απομένει είναι η εντολή από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών», είπε στέλεχος ξένης τράπεζας που μετέχει στην προετοιμασία. Σε ό,τι αφορά το εάν το ομόλογο θα είναι 5ετές ή 3ετές, ξένοι αναλυτές επισημαίνουν ότι «η χρονική διάρκεια της έκδοσης είναι συνδεδεμένη με τη διαμόρφωση του επιτοκίου». Επιμένουν, όμως, ότι η πρώτη πειραματικού μεν, συμβολικού δε κι έντονα πολιτικού χαρακτήρα έκδοση της Ελλάδας θα είναι με ομόλογο πενταετούς διάρκειας.

Ψήφος εμπιστοσύνης

Η αγορά έχει στραμμένο το ενδιαφέρον της στο εγχείρημα της χώρας και σύμφωνα με τραπεζικές πηγές «η επιτυχία της έκδοσης θα αποτελέσει ψήφο εμπιστοσύνης για την οικονομία και τις επιχειρήσεις». Μάλιστα, προσθέτουν ότι μπορεί η Moody's να άφησε για αργότερα την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας λόγω της πολύκροτης υπόθεσης Μπαλτάκου, ωστόσο την ίδια στιγμή η S&P έστειλε το μήνυμά της αναβαθμίζοντας τη ΔΕΗ.

Το μπαράζ των θετικών κινήσεων για την ελληνική οικονομία αναμένεται, μετά την έκδοση του ομολόγου, να συνεχισθεί από τον όμιλο της Alpha Bank, ο οποίος, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι έτοιμος να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου απευθείας από τις αγορές. Αντίστοιχη κίνηση αναμένεται κι από την Εθνική Τράπεζα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v