Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Την Κριστίν Λαγκάρντ περιμένουν στην αγορά ομολόγων

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού τίτλου διαμορφωνεται στο -0,33%. Κινητικότητα για πράσινες εκδόσεις.

Την Κριστίν Λαγκάρντ περιμένουν στην αγορά ομολόγων

Στάση αναμονής για τις αποφάσεις της ΕΚΤ την Πέμπτη σχετικά με τις στηρίξεις κρατούν οι παίκτες στην αγορά ομολόγων.

Το αποτέλεσμα είναι να μπει φρένο στο τελευταίο sell-off που οδήγησε τις αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων σε υψηλά διμήνο για μια σειρά χώρες, όπως Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού τίτλου διαμορφωνεται στο -0,33% και το γαλλικό στο 0,25%, ενώ του αντίστοιχου ιταλικού στο 0,756%. Το αμερικανικό 10ετές είναι στο 1,35%.

Η Γερμανία προχωρά σε εκδόσεις πράσινων ομολόγων, με το τελευταίο να βάζει στόχο μέγεθος της τάξης των 3,5 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται πώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την Τρίτη ένα ανεξάρτητα αξιολογούμενο πλαίσιο πράσινων ομολόγων, κάνοντας έτσι ένα βήμα ακόμη προς την κατεύθυνση της έκδοσης πράσινων ομολόγων ύψους έως και 250 δισ. ευρώ, ή 30% του συνόλου της έκδοσης του NextGenerationEU.

Το πλαίσιο παρέχει σε όσους επενδύσουν σε αυτά τα ομόλογα τη βεβαιότητα ότι τα κεφάλαια που θα κινητοποιηθούν, θα διατεθούν σε πράσινα έργα και ότι η Επιτροπή θα υποβάλει αναφορά σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του.

Τώρα που το πλαίσιο έχει εγκριθεί, η Επιτροπή θα προχωρήσει σύντομα στην πρώτη έκδοση πράσινων ομολόγων τον Οκτώβριο, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς.

Όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα κατά το τρέχον έτος, η Επιτροπή επανεξέτασε επίσης το σχέδιό της για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης το 2021 και επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να εκδώσει εντός του τρέχοντος έτους μακροπρόθεσμα ομόλογα συνολικού ύψους περίπου 80 δισ., τα οποία θα συμπληρωθούν με δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε βραχυπρόθεσμα χρεόγραφα ΕΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v