Σε χαμηλό 17 μηνών η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Οι χρηματαγορές προεξοφλήσουν περικοπές επιτοκίων έως και 145 μονάδων βάσης μέχρι το τέλος του 2024. Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων της Γερμανίας, σε νέο χαμηλό 7 μηνών.

Σε χαμηλό 17 μηνών η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης σταθεροποιούνται την Τετάρτη, μετά την πτώση της Τρίτης όταν οι επενδυτές πήραν μια ανάσα μετά από μια απότομη ανατιμολόγηση για την πορεία της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία οδήγησε τις χρηματαγορές να προεξοφλήσουν περικοπές επιτοκίων έως και 145 μονάδων βάσης μέχρι το τέλος του 2024.

Το κόστος δανεισμού της ευρωζώνης είχε μειώθηκε και την Τρίτη, αφού η αξιωματούχος της ΕΚΤ Ιζαμπέλ Σνάμπελ είπε στο Reuters περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων είναι «μάλλον απίθανες».

Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων της Γερμανίας, το σημείο αναφοράς για τη ζώνη του ευρώ, ενισχύεται ελαφρώς στο 2,27% αφού υποχώρησε κατά 1 μονάδα περίπου νωρίτερα στο 2,23% ένα νέο χαμηλό 7 μηνών, εν αναμονή στοιχείων για την εργασία στις ΗΠΑ που θα καθορίσουν και τη ρητορική και τακτική της Fed.

Οι αγορές χρήματος τιμολογούν επί του παρόντος περίπου 145 μονάδες μειώσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ έως το τέλος του 2024 - από περίπου 100 μονάδες στις 28 Νοεμβρίου - συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας περίπου 95% για την πρώτη μείωση κατά 25 μονάδες στα επιτόκια του ευρώ μέχρι τον Μάρτιο του επόμενου έτους.

Σύμφωνα με την Deutsche Bank, η τιμολόγηση περισσότερων μειώσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ θα απαιτήσει μια αδύναμη αγορά εργασίας.

Οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν σε νέο χαμηλό 17 μηνών, στο 3,37%, μετά και τις θετικές αξιολογήσεις οίκων που έδωσαν επενδυτική βαθμίδα.

Το spread μεταξύ των αποδόσεων του ελληνικού και του γερμανικού 10ετούς - ένας δείκτης του κινδύνου premium που ζητούν οι επενδυτές για να κρατήσουν ελληνικό χρέος - ήταν στο 110, κοντά στο spread της Ισπανίας έναντι της Γερμανίας, το οποίο ήταν 100 μονάδες.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου της Ιταλίας – το σημείο αναφοράς για την περιφέρεια της ευρωζώνης – μειώθηκε κατά 1,5 bps στο 3,98%, για να ανέβει λίγο αργότερα στο 4,03%και το spread έναντι της Γερμανίας στις 176 μονάδες, υψηλότερο από το ελληνικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v