Ο τυφώνας Σάντι απείλησε ξανά τη Wall Street

Νέες πιέσεις στη Wall μετά τα κατώτερα των αναμενόμενων στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ λόγω του τυφώνα Σάντι. Απογοήτευσαν οι προβλέψεις της Wal-Mart (-3,7%). Πρόστιμο 4,5 δισ. δολ. για τη BP. Πτώση για πετρέλαιο, χρυσό.

Νέες πιέσεις στη Wall Street μετά τα κατώτερα των αναμενόμενων στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ λόγω του τυφώνα Σάντι. Απογοήτευσαν οι προβλέψεις της Wal-Mart (-3,7%). Πρόστιμο 4,5 δισ. δολ. για τη BP. Πτώση για πετρέλαιο, χρυσό.

Αναλυτικά, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ, την προηγούμενη εβδομάδα, αυξήθηκαν κατά 78.000, εξαιτίας των καταστροφών που προκάλεσε ο τυφώνας Σάντι στις Ανατολικές Πολιτείες της χώρας. Ειδικότερα οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας ανήλθαν στις 439.000, σε υψηλό 18 μηνών.

Όπως σημειώνει η αναλύτρια της BNP Paribas, Yelena Shulyatyeva, "η επόμενη μέρα του καταστροφικού τυφώνα έχει κάνει δύσκολη κάθε πρόβλεψη για την αγορά εργασίας. Ουσιαστικά αναμένουμε τις επόμενες εβδομάδες τα στοιχεία απασχόλησης να είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητα".

Παράλληλα, παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες αναλυτών και επενδυτών αναφορικά με το δημοσιονομικό χρέος των ΗΠΑ τον επονομαζόμενο «δημοσιονομικό γκρεμό» εν όψει των συζητήσεων της Παρασκευής μεταξύ του προέδρου Obama και της ηγεσίας του Κογκρέσου.

Επιπλέον, μέσα στο κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στην αμερικανική οικονομία, ο πρόεδρος της Fed Ben Bernanke έσπευσε σήμερα να δηλώσει ότι θα στηρίξει την στεγαστική αγορά των ΗΠΑ υποστηρίζοντας ότι οι τράπεζες έχουν πλέον γίνει πολύ αυστηρές στη χορήγηση στεγαστικών δανείων.

Στο εταιρικό μέτωπο, εντός των εκτιμήσεων ήταν τα αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσε η αλυσίδα λιανικών πωλήσεων Wal-Mart με τους αναλυτές ωστόσο να εστιάζουν την προσοχή τους στις δυσοίωνες προβλέψεις πωλήσεων για την χριστουγεννιάτικη περίοδο.

Στο μεταξύ γνωστοποιήθηκε σήμερα ότι η Βρετανική BP ήρθε σε συμφωνία με τις αμερικανικές αρχές και αποδέχτηκε να πληρώσει συνολική αποζημίωση ύψους 4,5 δισ. δολάρια για την μόλυνση που προκάλεσε στον Κόλπο του Μεξικού πριν περίπου δύο χρόνια.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 1,3% στα 85,31 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε πτωτικά 1% στα 1.714 δολ./oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής κατέγραφε απώλειες 3,5% στα 1,91 δολ. ενώ το δικαίωμα της σημείωνε άνοδο 3,1% στα 21,81 δολάρια.

Στη Wall, ο Dow υποχώρησε 0,23%, στις 12.542,46 μονάδες. Ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,16% κλείνοντας στις 1.353,32 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε χαμηλότερα 0,35% στις 2.836,96 μονάδες.

Στις ευρωαγορές η διολίσθηση της ευρωζώνης σε ύφεση επί δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, προκάλεσε έντονες πιέσεις στους βασικούς δείκτες.

Αναλυτικά, ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο, έκλεισε με απώλειες 0,77% στις 5.678 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση 0,83% στις 7.043 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι υποχώρησε 0,53% στις 3.382 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v