Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρεί η Wall Street υπό τον φόβο της Ομικρον

Διευρύνουν τις απώλειες οι δείκτες μετά τη δήλωση Πάουελ ότι πρέπει να εγκαταλειφθεί η λέξη «παροδικός» για τον πληθωρισμό. Διολισθαίνει το δολάριο. Στο 1,43% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς. Κέρδη 0,7% για χρυσό. Σε ελεύθερη πτώση το αργό.

Υποχωρεί η Wall Street υπό τον φόβο της Ομικρον

Βαριές απώλειες καταγράφουν οι αμερικανικές μετοχές την Τρίτη, αντιστρέφοντας τη χθεσινή ανοδική πορεία, καθώς οι επενδυτές επαναξιολογούν τα ρίσκα γύρω από τη νέα μετάλλαξη Όμικρον.

Ο Dow Jones διολισθαίνει 1,49% στις 34.611 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 1,49% χαμηλότερα στις 15.548 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει πτώση 1,47% στις 4.586 μονάδες.

Οι δείκτες βούτηξαν πιο βαθιά στο «κόκκινο» μετά την αναπάντεχη δήλωση του προέδρου της Fed, Tζερόμ Πάουελ, ότι έχει έρθει η ώρα να εγκαταλειφθεί η λέξη «παροδικός» για τον πληθωρισμό.

Η αντιστροφή του κλίματος συνέβη μετά τη δήλωση του CEO της Moderna Στεφάν Μπανσέλ στους Financial Times ότι αναμένει πως τα υφιστάμενα εμβόλια θα είναι λιγότερο αποτελεσματικά έναντι του νέου στελέχους. O CEO εκτίμησε πως μπορεί να υπάρξει «ουσιαστική πτώση» στην αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων εμβολίων ενάντια σε αυτή τη μετάλλαξη.

Ο ίδιος ανέφερε στο CNBC τη Δευτέρα ότι μπορούν να χρειαστούν μήνες για να εξελιχθεί και να διανεμηθεί ένα εμβόλιο που θα είναι αποτελεσματικό έναντι της Όμικρον. 

Εν τω μεταξύ, η Regeneron σημείωσε ότι η θεραπεία της μπορεί να έχει μειωμένη αποτελεσματικότητα έναντι της Όμικρον.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας,  ο δείκτης S&P CoreLogic Case-Shiller, που καταγράφει τις μεταβολές των τιμών στην αγορά κατοικιών μεγάλων αμερικανικών πόλεων, ενισχύθηκε 19,5% σε ετήσια βάση έναντι ανόδου 19,8% τον Αύγουστο. 

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο κινείται 6,9% χαμηλότερα στα 65,1 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός ενισχύεται 0,7% υψηλότερα, στα 1.798 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημειώνει μεγάλη πτώση έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,136 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του 10ετούς τίτλου υποχωρεί μία μονάδα βάσης, στο 1,43%. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v