Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απώλειες «made in China» στη Wall Street

Πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street μετά τα αλλεπάλληλα ρεκόρ της προηγούμενης εβδομάδας. Πτώση 106 μονάδων για Dow Jones. Προβληματίζουν οι οικονομικές εξελίξεις στην Κίνα. Στο προσκήνιο τα επιχειρηματικά deals. Οριακή άνοδος για την Apple.

Οι ενδείξεις οικονομικής επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας καθήλωσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών μετά από τρία διαδοχικά ρεκόρ του Dow Jones και δύο διαδοχικά του S&P.

Ειδικότερα η δήλωση του Υπουργού Οικονομικών της Κίνας ότι η κυβέρνηση δε θα προχωρήσει σε κάποια αισθητή αλλαγή στην πολιτική της παρόλο που ασκούνται πιέσεις (επιβράδυνση) στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας, προβλημάτισε τους επενδυτές.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 0,62% στις 17.172,75 μονάδες, ο S&P σημείωσε πτώση 0,80% στις 1,994,31 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,14% στις 4.527,69 μονάδες.

Από πλευράς τίτλων, η Alibaba διόρθωσε 4,2% σήμερα μετά το επιτυχημένο ντεμπούτο της στη Wall Street την Παρασκευή.

Στον αντίποδα η μετοχή της Apple ενισχύθηκε 0,2% καθώς ανακοίνωσε πωλήσεις ρεκόρ για το iPhone 6 –περίπου 10 εκατ. συσκευές- στο πρώτο 48ωρο διάθεσης. Επιπλέον ο τίτλος της Dresser-Rand κινήθηκε ανοδικά 2,6% μετά από πρόταση εξαγοράς της γερμανική Siemens. Αντίστοιχα η Sigma- Aldrich εκτοξεύτηκε 33,30% καθώς έκλεισε το dealμε την Merck.

Στο μέτωπο της οικονομίας, οι μεταπωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ τον Αύγουστο μειώθηκαν κατά 1,8%. Αυτή είναι η πρώτη μείωση μετά από πέντε μήνες διαδοχικών αυξήσεων στη στεγαστική αγορά.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 3,08 δολ., σημειώνοντας πτώση 1,8% ενώ το δικαίωμα της Coca Cola ενισχύθηκε 0,9% στα 22,38 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,2849. Επιπλέον, το δολάριο ενισχύθηκε σε υψηλό επτά μηνών έναντι του αυστραλιανού δολαρίου. Παράλληλα, η στερλίνα ενισχύθηκε σήμερα έναντι του ευρώ στις 78,64 πένες, και έναντι του δολαρίου στο 1,6328.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε και σήμερα με μικρές διακυμάνσεις στο 2,57%, κατοχυρώνοντας άνοδο δύο ημερών Σημειώνεται ότι αυτήν την εβδομάδα έχουν προγραμματιστεί δημοπρασίες ομολόγων της τάξεως των 106 δισ. δολαρίων.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε χαμηλότερα 1% στα 91,46 δολ. ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,1% στα 1.218 δολ./οz.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v