Ντράγκι και απασχόληση δίχασαν τη Wall Street

Μικτά πρόσημα στη Wall Street σε μία συνεδρίαση με έντονες διακυμάνσεις. Καλά τα στοιχεία απασχόλησης. Απογοήτευσαν οι βιομηχανικές παραγγελίες. Αρνητικός ο αντίκτυπος από τις δηλώσεις Ντράγκι. Πτώση 3,6% για το Twitter. Ανέκαμψε το ευρώ έναντι του δολαρίου.

Αμετάβλητη σχεδόν έκλεισε η Wall Street με τον δείκτη S&P να τερματίζει πτωτικό σερί τριών συνεδριάσεων. Νωρίτερα ωστόσο οι αγορές είχαν κινηθεί έντονα πτωτικά μετά τις δηλώσεις Ντράγκι.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων ομολόγων και τιτλοποιημένων δανείων που ανακοίνωσε ο Ντράγκι προκειμένου να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, δεν έπεισε τους επενδυτές καθώς τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με βαριές απώλειες και η Wall Street «κοκκίνησε» λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης.

Ωστόσο αργότερα το αμερικανικό χρηματιστήριο ανέκτησε το χαμένο έδαφος και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση σταθεροποιητικά.

Στη Wall Street o Dow Jones έκλεισε με οριακή πτώση 0,02% στις 16.801,05 μονάδες, ο S&P παρέμεινε αμετάβλητος στις 1,946,17 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,18% στις 4.430,20 μονάδες.

Από πλευράς εταιρικών ειδήσεων, η μετοχή του Twitter ενισχύθηκε 3,6% μετά την αναβάθμιση της σύστασης σε «overweight» από τη JP Morgan.

Στο μέτωπο της αμερικανικής οικονομίας, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας μειώθηκαν κατά 8.000 την προηγούμενη εβδομάδα στις 287.000 θέσεις. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση στις 297.000.

Στον αντίποδα οι βιομηχανικές παραγγελίες μειώθηκαν κατά 10,1% τον Αύγουστο έναντι 9,7% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Σε διεθνές επίπεδο, παραμένουν στο προσκήνιο οι δυσμενείς οι γεωπολιτικές εξελίξεις καθώς συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ και οι αιματηρές συγκρούσεις σε Ιράκ και Ανατολική Ουκρανία (παρά την εκεχειρία).

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 2,86 δολ., σημειώνοντας πτώση 2% και αντίστοιχα το δικαίωμα της Coca Cola κινήθηκε χαμηλότερα 0,5% στα 21,27 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου για πρώτη φορά μετά από τρεις μέρες διαδοχικών πιέσεων, στο 1,2691. Επιπλέον, το δολάριο υποχώρησε 0,2% σε σχέση με το ιαπωνικό νόμισμα στα 108,64 γεν, αφού πρώτα χθες είχε πιάσει υψηλό αντίστοιχο του Αυγούστου 2008.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημείωσε άνοδο 0,7%, στα 91,34 δολ. ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,2% στα 1.214 δολ./οz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε κατά πέντε μονάδες βάσης στο 2,44% ενώ την Τετάρτη το 10ετές είχε υποχωρήσει κατά 10 μονάδες.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v