Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Nέα ρεκόρ πέτυχαν S&P και Nasdaq

Τα μακροοικονομικά στοιχεία από την αγορά εργασίας χάρισαν νέα κέρδη στη Wall Street. Στο επίκεντρο και οι δηλώσεις αξιωματούχων της Fed. Aπώλειες για το χρυσό. Μικρή άνοδο σημείωσε η τιμή του πετρελαίου.

Nέα ρεκόρ πέτυχαν S&P και Nasdaq

Ανοδο σημείωσε η Wall Street, με τους S&P και Nasdaq να καταγράφουν νέα ιστορικά ρεκόρ καθώς οι οι επενδυτές υποδέχθηκαν θετικά τα μακροοικονομικά στοιχεία για την αγορά εργασίας.

Ο Dow Jones φλέρταρε για σχεδόν όλη τη συνεδρίαση με τις 20.000 μονάδες αλλά δεν κατάφερε να τις πιάσει. Εκλεισε στις 19.963 μονάδες με κέρδη 0,32%, ενώ ενδοσυνεδριακά αναρριχήθηκε έως τις 19.999 μονάδες.

Ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,6% και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 5.521 μονάδες, ενώ ο S&P κέρδισε 0,35%, στις 2.276 μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση οι τρεις δείκτες κατέγραψαν κέρδη 1% (Dow Jones), 2,6% (Νasdaq) και 1,7% (S&P).

Σε ό,τι αφορά τις μακροοικονομικές ειδήσεις, η ανεργία στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 4,7% το Δεκέμβριο του 2016, έναντι 4,6% το Νοέμβριο ανακοίνωσαν οι αρμόδιες αρχές. Σταθεροποιήθηκε σε επίπεδα χαμηλότερα από το μισό που ήταν το 2009 (στο 10%), όταν ο Μπ. Ομπάμα εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ.

Παράλληλα τον προηγούμενο μήνα δημιουργήθηκαν 156.000 νέες θέσεις εργασίας, έναντι προβλέψεων για τη δημιουργία 175.000. Συνολικά το 2016 προστέθηκαν στην αμερικανική οικονομία περίπου 2 εκατ. νέες θέσεις εργασίας.

Τον ίδιο μήνα η αύξηση των μισθών ενισχύθηκε με τον γρηγορότερο ρυθμό από το Δεκέμβρη του 2009. Ειδικότερα οι μισθοί ενισχύθηκαν κατά 0,4% το Δεκέμβριο, έναντι προβλέψεων για αύξηση 0,3%.

Για το σύνολο του 2016 η αύξηση των μισθών αντιστοιχεί σε ρυθμό 2,9% σε ετήσια βάση.

Στοιχεία ανακοινώθηκαν και για το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου των ΗΠΑ, το οποίο αυξήθηκε κατά 7% το Νοέμβριο καθώς οι εισαγωγές βρέθηκαν σε υψηλά ενός και πλέον έτους.  Το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 45,2 δισ. δολάρια, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα κινηθεί στα 45,9 δισ. Τον Οκτώβριο ανήλθε στα 42,4 δισ. δολάρια.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν σήμερα και οι δηλώσεις αξιωματούχων της Fed για την πορεία της οικονομίας και τη «στρατηγική» της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας.

Ο Jeffrey Lacker (Richmond Fed President), εξέφρασε την άποψη ότι τα επιτόκια ενδεχομένως να χρειαστεί να ενισχυθούν με πιο γρήγορο ρυθμό από ό,τι αναμένεται. Η Loretta Mester (Cleveland Fed President) δήλωσε ότι η Fed πρέπει να προχωρήσει σε τρεις αυξήσεις επιτοκίων το τρέχον έτος. Η ίδια προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός θα αναρριχηθεί στα επίπεδα του 2% στα επόμενα δύο χρόνια.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Chicago Fed, Charles Evans δήλωσε πως οι οικονομικές συνθήκες «δείχνουν» προς 2 αυξήσεις επιτοκίων το 2017 παρότι, όπως είπε, οι εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για 3 αυξήσεις δεν είναι αβάσιμες. Ο ίδιος τοποθέτησε τον ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας το επόμενο έτος στο 2,5-3%.

Στις εταιρικές ειδήσεις, από τον Dow 30 κέρδη κατέγραψαν μεταξύ άλλων οι μετοχές των 3Μ, Αmerican Express, Apple, Nike. Aντίθετα στο κόκκινο έκλεισαν Verizon, Wal-Mart, Chevron.

Εν τω μεταξύ με πτώση στην ημέρα αλλά κέρδη για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα, έκλεισε ο χρυσός. Το πολύτιμο μέταλλο υποχώρησε κατά 7,9 δολάρια ή 0,7% τερματίζοντας στα 1.173,4 δολάρια την ουγκιά τις συναλλαγές της Παρασκευής, ενώ στην εβδομάδα πέτυχε κέρδη 1,8%.

Στο μεταξύ, τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες κερδών συμπλήρωσε σήμερα το πετρέλαιο, καθώς τα μέλη του ΟΠΕΚ φαίνεται να τηρούν την συμφωνία για μείωση της παραγωγής. Το συμβόλαιο αργού τύπου WTI και παραδόσεως Φεβρουαρίου αυξήθηκε σήμερα κατά 23 σεντς ή 0,4% στα 53,99 δολάρια το βαρέλι, ενώ στην εβδομάδα κέρδισε 0,5%.

Σε ό,τι αφορά τα ομόλογα αύξηση 7 μονάδων βάσης στο 2,42% κατέγραψε σήμερα η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ (Treasury).

Αρης Δαμουλάκης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v