Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιμένει στα ρεκόρ η Wall Street με ώθηση Τραμπ

Σε νέα ιστορικά υψηλά κινήθηκαν και οι τρεις δείκτες στη Wall Street για δεύτερη διαδοχική μέρα. Στο επίκεντρο η φορολογική μεταρρύθμιση Τραμπ. «Άλμα» 25,3% για τη Sears Holding. Πτώση υψηλότερη του 5% για τη μετοχή του Twitter.

Επιμένει στα ρεκόρ η Wall Street με ώθηση Τραμπ

Κέρδη και νέα υψηλά σημείωσε η Wall Street στον απόηχο της υπόσχεσης Τραμπ για μια θεαματική φορολογική μεταρρύθμιση, ευνοϊκή για τις επιχειρήσεις.

«Όταν ο πρόεδρος χρησιμοποίησε τις λέξεις “θεαματικό φορολογικό σχέδιο”, έδωσε ελπίδες στην αγορά ότι σύντομα θα υπάρξει μια ουσιαστική φορολογική μεταρρύθμιση. Με άλλα λόγια, ο Τραμπ ώθησε τη Wall Street καθησυχάζοντας τους επενδυτές ότι δεν έχει ξεχάσει την υπόσχεσή του για φορολογικές αλλαγές. Το συγκεκριμένο ζήτημα ήταν στο επίκεντρο της προεκλογικής του καμπάνιας μαζί με την απελευθέρωση της αγοράς», ανέφερε μεταξύ άλλων, χρηματιστηριακός αναλυτής.

Στο μεταξύ, από τα υψηλά 13 ετών υποχώρησε η αμερικανική καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Φεβρουάριο και συγκεκριμένα στις 95,7 μονάδες από 98,5 τον προηγούμενο μήνα ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μικρότερη μείωση στις 98 μονάδες.

Στο εταιρικό μέτωπο, η μετοχή της Sears Holding «εκτοξεύτηκε» 25,3% μετά την ανακοίνωση προγράμματος αναδιάρθρωσης που στόχο έχει τη μείωση του ετήσιου κόστους κατά 1 δισ. δολάρια. Σημειώνεται ότι το σχέδιο περιλαμβάνει και το κλείσιμο 150 καταστημάτων στο α’ τρίμηνο.

Επιπλέον ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στην μετοχή του Twitter (-5,1%) στον απόηχο των απογοητευτικών εταιρικών αποτελεσμάτων και μιας σειράς υποβαθμίσεων που ακολούθησαν.

Παράλληλα, ανοδικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου μετά την ανακοίνωση της IEA ότι οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ τον Ιανουάριο τήρησαν τη συμφωνία μείωσης της παραγωγής κατά 90%. Ο μαύρος χρυσός ενισχύθηκε 1,6% στα 53,86 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,48% ή 97 μονάδων στις 20.269, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,36% στις 2.316 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,33% στις 5.734 μονάδες.

Και οι τρεις δείκτες έπιασαν νέα ιστορικά υψηλά για δεύτερη διαδοχική μέρα.

Στον Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Caterpillar (+2,5%) και Nike (+1,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Coca Cola (-1,6%) και Wal Mart (-1,5%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,0638 από 1,0656 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα για δεύτερη διαδοχική μέρα, τούτη τη φορά κατά 0,1% στα 1.235 δολ./oz. Στην εβδομάδα το πολύτιμο μέταλλο σημείωσε άνοδο 1,2%.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κέρδισε δύο μονάδες βάσης στο 2,41%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v