Ένατο ιστορικό υψηλό για τον Dow

Το μακροβιότερο σερί ρεκόρ των τελευταίων 30 ετών σημείωσε ο βιομηχανικός δείκτης. Οριακή πτώση για τους S&P και Nasdaq. Σε νέο υψηλό η μετοχή της Apple στα 137,07 δολ. Στο επίκεντρο η Fed. Πιέσεις στο πετρέλαιο.

Ένατο ιστορικό υψηλό για τον Dow

Με ήπιες διακυμάνσεις και μικτές διαθέσεις κινήθηκε η Wall Street στον απόηχο της Fed.

O Dow Jones έκλεισε σε επίπεδα ρεκόρ με κέρδη 0,16% στις 20.775 μονάδες, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,11% στις 2.362 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,09% στις 5.860 μονάδες.

Από πλευράς τίτλων, η μετοχή της Apple έπιασε νέο ιστορικό υψηλό σημειώνοντας άνοδο 0,3% στα 137,07 δολάρια. Υπενθυμίζεται ότι χθες η Morgan Stanley προχώρησε στην αναβάθμιση της τιμής στόχου στα 154 δολ. από 150 δολ. προηγουμένως.

Νωρίτερα, στη δημοσιότητα δόθηκαν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, όπου μεταξύ άλλων, η πλειοψηφία των αξιωματούχων της Κεντρικής Τράπεζας βλέπει αύξηση των επιτοκίων "σχετικά σύντομα".

Υπενθυμίζεται ότι ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Φιλαδέλφειας Patrick Harker είχε ταχθεί υπέρ μιας απόφασης για αύξηση των επιτοκίων τον Μάρτιο εφόσον υπάρξουν σαφείς ενδείξεις ενίσχυσης του πληθωρισμού και της ανάπτυξης.

Στο εταιρικό μέτωπο, μπορεί να μειώθηκαν τα κέρδη και τα έσοδα δ’ τριμήνου της Toll Brothers (+6,1%) ωστόσο θετικός ήταν ο αντίχτυπος από την αύξηση των κατασκευαστικών συμβολαίων. Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 70,4 εκατ. δολάρια έναντι 73,2 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι και τα έσοδα μειώθηκαν κατά 8% στα 920,7 εκατ. δολάρια.

Από πλευράς μακροοικονομικών στοιχείων, οι μεταπωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ έπιασαν υψηλό 10 ετών τον Ιανουάριο, καταγράφοντας άνοδο 3,3%.

Στο μεταξύ, πτωτικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου παρόλο που οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ φαίνεται να τηρούν τη συμφωνία για μείωση της παραγωγής και η Citi σε έκθεσή της προβλέπει ότι η τιμή του πετρελαίου θα φτάσει στα 70 δολ. έως τέλος του 2017. Σήμερα ο μαύρος χρυσός υποχώρησε 1,4% στα 53,59 δολάρια ανά βαρέλι.

Παράλληλα, πιέσεις ασκήθηκαν στο δολάριο παρά την προοπτική αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ και τις ανησυχίες για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη (δημοσκοπική άνοδο της Μαρί Λεπέν στη Γαλλία). Ειδικότερα, το αμερικανικό νόμισμα σημείωσε πτώση 0,3% σε σχέση με το ευρώ στο 1,0569 από 1,0537 προηγουμένως.

Επιπλέον, στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,5% στα 1.233,30 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς έχασε δύο μονάδες βάσης στο 2,41%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v