Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Βουτιά» 238 μονάδων για τον Dow Jones

Τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων πέντε μηνών σημείωσε η Wall Street. Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων ο τραπεζικός κλάδος (-3%). «Βουτιά» 5,8% για τη μετοχή της BofA. Χαμηλότερα το δολάριο. Σε υψηλό τριών εβδομάδων ο χρυσός.

«Βουτιά» 238 μονάδων για τον Dow Jones

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street με τις τράπεζες να πρωταγωνιστούν στις απώλειες. Ενδεικτικά η μετοχή της Goldman Sachs υποχώρησε 3,8%, της JP Morgan 3,1% και της Bank of America 5,8%.

«Οι επενδυτές άρχισαν να υποβαθμίζουν τις προοπτικές άμεσης εφαρμογής των πολιτικών Τραμπ εξαιτίας των ανησυχιών για εμπλοκή κατά τη νομοθετική διαδικασία», σχολίασε αναλυτής της BMO Private Bank. «Οι επενδυτές δεν ρίχνουν λευκή πετσέτα αλλά επαναπροσδιορίζουν τις προσδοκίες τους», συμπλήρωσε.

Επιπλέον, με αφορμή τη σημερινή πτώση στη Wall Street, o αξιωματούχος της Fed, Neel Kashkari υποστήριξε ότι "η «βουτιά» στο αμερικανικό χρηματιστήριο δεν θα πυροδοτήσει μια ευρύτερη οικονομική κρίση". Υπενθυμίζεται ότι ο Neel Kashkari είχε ψηφίσει κατά της αύξησης των επιτοκίων στην τελευταία συνεδρίαση της Fed.

Στο εταιρικό μέτωπο, καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα α’ τριμήνου ανακοίνωσε η Lennar Corp. Συγκεκριμένα τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 130,8 εκατ. δολάρια ή 56 σεντς ανά μετοχή και τα έσοδα στα 2,34 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη ανά μετοχή στα 55 σεντς και έσοδα στα 2,14 δισ.

Στο μεταξύ, χαμηλότερα κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου παρά τις προσδοκίες για επέκταση της συμφωνίας μείωσης της παραγωγής και στο β’ εξάμηνο του 2017 από τις χώρες μέλη του ΟΠΕΚ και τη Ρωσία. Ο μαύρος χρυσός υποχώρησε σε χαμηλό Νοεμβρίου και συγκεκριμένα κατά 1,8% στα 47,34 δολάρια ανά βαρέλι.

Παράλληλα, σε κλοιό πιέσεων παραμένει το δολάριο έναντι του ευρώ καθώς οι Κεντρικοί Τραπεζίτες στις ΗΠΑ δείχνουν τρεις αυξήσεις επιτοκίων εντός του 2017 αντί για τέσσερις που προσδοκούσαν οι «οπαδοί» του αμερικανικού νομίσματος. Το αμερικανικό νόμισμα σημείωσε πτώση 0,6% στο 1,0809 από 1,0741 την Δευτέρα.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με απώλειες 1,14% ή 238 μονάδων στις 20.668, ο S&P κατέγραψε πτώση 1,24% στις 2.344 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,83% στις 5.793 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Coca Cola (+0,9%) και Chevron (+0,3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν (πέρα από Goldman Sachs, JP Morgan) οι τίτλοι των Caterpillar (-3,4%) και DuPont (-2,1%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 1% στα 1.246 δολ./oz. Αυτή ήταν η τέταρτη διαδοχική άνοδος για το πολύτιμο μέταλλο.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς έχασε τέσσερις μονάδες βάσης στο 2,42%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v