Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατημένες απώλειες στη Wall Street

Οριακή πτώση στο αμερικανικό χρηματιστήριο σε μια συνεδρίαση με πολλές εναλλαγές προσήμων. Στο 3,75% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Νέα άνοδος για το πετρέλαιο μετά τον ΟΠΕΚ. Ενισχύθηκε το δολάριο.

Συγκρατημένες απώλειες στη Wall Street

Απώλειες στη Wall Street καθώς παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για την επιθετική νομισματική πολιτική της Fed που μπορεί να οδηγήσει σε «ανώμαλη προσγείωση» την αμερικανική οικονομία.

Ο Dow Jones υποχώρησε 0,14% ή 41 μονάδες στις 30.274, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,19% στις 3.783 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,25% στις 11.148 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Nike (+3,2%) και Visa (+1,5%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Goldman Sachs (-1,7%) και JP Morgan (-0,9%).

«Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να ανησυχούμε για ύφεση μέχρι το δεύτερο μισό του 2023», ανέφερε ο Barry Bannister της Stifel. «Οπότε υπάρχουν περιθώρια για ράλι στην αγορά μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους».

Αναφερόμενος στις αυξήσεις επιτοκίων της Fed σημείωσε: «Όλοι οι δείκτες δείχνουν ότι ο πληθωρισμός πέφτει και η ρευστότητα έχει περιοριστεί αισθητά παγκοσμίως. Προφανώς και δεν θέλουν να σκοτώσουν τον ασθενή για να γιατρέψουν την ασθένεια. Και αν οι δείκτες δείχνουν αυτό που θέλει η Fed τότε μπορεί να υπάρξει μια παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων που θα έχει διάρκεια».

Στο μεταξύ, ο ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ αύξησε τις προσλήψεις τον Σεπτέμβριο, υποδηλώνοντας ότι η ζήτηση για εργαζομένους παραμένει ισχυρή παρά τα αυξημένα επιτόκια και τις αυστηρότερες οικονομικές συνθήκες.

Κατά 208.000 αυξήθηκαν οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με ένα μήνα πριν, σύμφωνα με την έκθεση απασχόλησης που δημοσιεύθηκε από την Automatic Data Processing (ADP) σήμερα Τετάρτη. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει αύξηση 200.000 ιδιωτικών θέσεων εργασίας. Οι ετήσιες αποδοχές αυξήθηκαν κατά 7,8% από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Επιπλέον, τo εμπορικό έλλειμμα στις ΗΠΑ υποχώρησε σε χαμηλό 15 μηνών τον Αύγουστο καθώς η επιβράδυνση της εγχώριας ζήτησης εν μέσω αυξήσεων επιτοκίων από τη Fed άσκησε καθοδικές πιέσεις στις εισαγωγές.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου, το εμπορικό έλλειμμα συρρικνώθηκα 4,3% στα 67,4 δισ. δολάρια τον περασμένο μήνα. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Μάιο του 2021.

Παράλληλα, σε ανοδική τροχιά γύρισαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά 12 μονάδες βάσης στο 3,75% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά τρεις μονάδες βάσης στο 4,13%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI σημείωσε άνοδο 1,4% στα 87,76 δολ. μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Στον αντίποδα, η τιμή χρυσού υποχώρησε 0,6% στα 1.720 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 1% έναντι του ευρώ, στο 0,9891 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v