Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικό γύρισμα στη Wall Street

Σε θετικό έδαφος οι δείκτες μετά τα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη. Στο 4,21% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς. Ενισχύεται το δολάριο. Ανακάμπτει το αργό. Βουτιά 1,2% για τον χρυσό.

Ανοδικό γύρισμα στη Wall Street

Διαγράφουν τις ήπιες απώλειες οι αμερικανικές μετοχές την Παρασκευή, μετά τα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη που ενισχύουν το αφήγημα για «ομαλή προσγείωση» της αμερικανικής οικονομίας. 

Οι δείκτες είχαν ξεκινήσει με πτώση, καθώς η έκθεση για την απασχόληση τον Νοέμβριο έδειξε ότι η αμερικανική οικονομία δημιούργησε περισσότερες θέσεις εργασίας από αυτές που ανέμεναν οι αναλυτές. 

Ο Dow Jones ενισχύεται 0,31% στις 36.230 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,49% υψηλότερα στις 14.410 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 0,41% στις 4.604 μονάδες. 

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν εκτινάχτηκε στις 69,4 μονάδες από 61,3 τον Νοέμβριο. Οι αναλυτές περίμεναν άνοδο στις 62 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, οι Αμερικανοί καταναλωτές αναμένουν οι τιμές να ενισχυθούν 3,1% σε ορίζοντα ενός έτους από 4,5% τον Νοέμβριο. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Μάρτιο του 2021.Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση των προσδοκιών στο 4,3%.

Νωρίτερα την Παρασκετή, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι δημιουργήθηκαν 199.000 θέσεις εργασίας τον Νοέμβριο από 150.000 τον Οκτώβριο και 262.000 τον Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές περίμεναν μέτρηση στις 180.000 για τον Νοέμβριο.

Εν τω μεταξύ, το ποσοστό της ανεργίας διολίσθησε στο 3,7% από 3,9% τον περασμένο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα παραμείνει αμετάβλητο στο 3,9%. 

Το μέσο ωρομίσθιο ενισχύθηκε 4% σε σχέση με πέρυσι σε ετήσια βάση, μια άνοδος ισόποση με αυτήν του Οκτωβρίου. Σε μηνιαία βάση το μέσο ωρομίσθιο αυξήθηκε κατά 0,4% έναντι μηνιαίας ανόδου 0,2% τον Οκτώβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 0,3%. 

«Αυτό θα δώσει περιθώριο στη Fed να μειώσει τα επιτόκια τον Μάρτιο και με αυτό θα πρέπει να επαναξιολογηθούν τα στοιχήματα για τα επιτόκια», δήλωσε αναλυτής Lombard Odier Asset Management.

«Η σημερινή έκθεση για την αγορά εργασίας ξεπέρασε τις προσδοκίες, καταδεικνύοντας στους επενδυτές ότι η ζήτηση στην αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή. Τα σημερινά νούμερα μπορεί να εκτροχιάσουν τις ελπίδες να μειώσει τα επιτόκια η Fed νωρίτερα παρά αργότερα. Η έκθεση για την απασχόληση δεν αντανακλά την επιβράδυνση που ήλπιζε η αγορά, οπότε μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα σχετικά με το τι μπορούμε να αναμένουμε από τη Fed τους ερχόμενους μήνες», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Φλιν της Charles Schwab.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο ανακάμπτει από τις έξι διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις, με την τιμή του συμβολαίου της αμερικανικής ποικιλίας να σημειώνει άνοδο 1,8% στα 70,65 δολάρια το βαρέλι. Ο χρυσός βουτάει 1,2% στα 2.021 δολάρια ανά ουγκιά. 

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,074 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου κατέγραψε άνοδο 6 μονάδων βάσης, στο 4,21%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v