Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπήκε στην ένατη εβδομάδα κερδών η Wall Street

Ολοταχώς για κλείσιμο της χρονιάς με νέα ρεκόρ. Ωθηση στο «ράλι του Αϊ-Βασίλη» από τις προσδοκίες για μείωση επιτοκίων. Κέρδη για τον κλάδο ενέργειας. Αλμα στην τιμή αργού φέρνουν οι επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Μπήκε στην ένατη εβδομάδα κερδών η Wall Street

Συνέχισαν σε πορεία ανόδου οι αμερικανικές μετοχές, παρατείνοντας το ράλι των οκτώ εβδομάδων στον δρόμο προς την ένατη, εν πολλοίς χάρη στις προσδοκίες ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια από τον Μάρτιο.

O Dow Jones ενισχύθηκε 0,43% στις 37.545 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε κέρδη 0,42% στις 4.774 μονάδες και ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 0,54% στις 15.074 μονάδες.

Παρά τον ασθενέστερο όγκο, και ενώ οι ευρωαγορές είχαν αργία, οι κινήσεις σηματοδότησαν συνέχιση των θετικών τάσεων της αγοράς που ενισχύουν τους βασικούς δείκτες επιδοκιμάζοντας τα πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν ότι ο πληθωρισμός πλησιάζει πιο κοντά στον στόχο του 2%.

Το οικονομικό ημερολόγιο σήμερα έγραψε ότι οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν για ένατο συνεχόμενο μήνα, ενώ τα πρώτα στοιχεία της Mastercard έδειξαν πιο αργό ρυθμό σε σύγκριση με πέρυσι στις λιανικές πωλήσεις ενόψει χριστουγεννιάτικων διακοπών.

Ο S&P 500 διαπραγματεύτηκε μόλις 0,5% μακριά από το υψηλό όλων των εποχών. Παρά τις προειδοποιήσεις για υποχώρηση εν μέσω υπεραγοράς, η διάθεση για ρίσκο συνέχισε να τροφοδοτεί τις μετοχές.

Το λεγόμενο ράλι του Αϊ-Βασίλη, το οποίο συνήθως περιλαμβάνει τις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις του έτους και τις δύο πρώτες της νέας, έχει ένα αρκετά ισχυρό ρεκόρ από το 1969 να ανταγωνιστεί, όταν ο S&P 500 σημείωσε μέση άνοδο 1,3% κατά την περίοδο των επτά ημερών, σύμφωνα με το Stock Trader's Almanac. Εάν ολοκληρώσει μια ένατη συνεχόμενη εβδομάδα κερδών, θα είναι το καλύτερο σερί του από το 2004.

Για τους λάτρεις των στατιστικών, από το 1957 εννέα από τα 17 προηγούμενα σερί οκτώ εβδομάδων έφτασαν στην ένατη εβδομάδα, αλλά μόνο τρία έπιασαν και τη δέκατη, σύμφωνα με τον Chris Larkin της Morgan Stanley.

«Η εστίαση θα στραφεί γρήγορα στο αν η αγορά θα διατηρήσει τη δυναμική της το νέο έτος, κάτι που θα εξαρτηθεί από το πόσο θα διαρκέσουν οι καλές δονήσεις γύρω από τις πιθανές μειώσεις των επιτοκίων της Fed», δήλωσε ο ίδιος στο E*Trade. 

Στο ταμπλό, η εταιρεία κατασκευής μικροτσίπ Intel «έτρεξε» με +5,2%, καθώς η κυβέρνηση του Ισραήλ της παρέσχε επιχορήγηση 3,2 δισ. δολαρίων για ένα εργοστάσιο 25 δισ. δολαρίων στον νότο της χώρας.

FedEx κατέγραψε κέρδη 1,7% αφού συνήψε συμφωνία ταχείας επαναγοράς μετοχών με τη Mizuho Markets Americas.

Απ' την άλλη, ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να αναστείλει την απαγόρευση πωλήσεων έξυπνων ρολογιών της Apple, ωθώντας τον τεχνολογικό γίγαντα στο ομοσπονδιακό δικαστήριο. H μετοχή της εταιρείας γλίστρησε μόλις 0,3%. 

Από τις καλύτερες επιδόσεις είχαν οι μετοχές ενέργειας, ενισχύοντας τον κλάδο κατά 1,3%, καθώς οι τιμές του πετρελαίου εκτοξεύτηκαν εν μέσω συνεχών επιθέσεων ανταρτών εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, που τροφοδοτούν φόβους για διαταραχές της ναυτιλίας σε μια πλωτή οδό ζωτικής σημασίας για το διεθνές εμπόριο.

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου ενισχύθηκε οριακά, κατά μισή μονάδα βάσης, στο 3,90%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το αργό πετρέλαιο έκανε άλμα 2,13% στα 75,13 δολάρια και ο χρυσός κινήθηκε επίσης σε θετικό έδαφος, κερδίζοντας 0,47% στα 2.078 δολ./ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,25% έναντι του ευρώ, στο 1,1044 δολ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v