Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρεί η Wall Street μετά τα στοιχεία για πληθωρισμό

Πτώση πάνω από 1% καταγράφουν οι δείκτες καθώς οι επενδυτές βλέπουν την πρώτη μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο. Στο 4,48% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Ράλι για το δολάριο. Μικρή άνοδος για το αργό. Υποχωρεί από το ρεκόρ ο χρυσός.

Υποχωρεί η Wall Street μετά τα στοιχεία για πληθωρισμό

Βαριές απώλειες καταγράφουν οι αμερικανικές μετοχές την Τετάρτη, μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ σημείωσε τον Μάρτιο μεγαλύτερη άνοδο από αυτήν που ανέμεναν οι αναλυτές.

O Dow Jones υποχωρεί 1,2% στις 38.393 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 1,05% χαμηλότερα στις 16.137 μονάδες, ενώ ο S&P 500 διολισθαίνει 1,09% στις 5.154 μονάδες.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε άνοδο 3,5% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο από 3,2% τον Φεβρουάριο. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης κινήθηκε 0,4% υψηλότερα. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 0,3% σε μηνιαία βάση και 3,5% σε ετήσια.

Ο δομικός δείκτης, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, κατέγραψε άνοδο 3,8% σε ετήσια βάση, όση και τον Φεβρουάριο. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης ενισχύθηκε 0,4%.

Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 3,7% σε ετήσια βάση και 0,3% σε μηνιαία.

Σε δήλωσή του ο Μπάιντεν κάλεσε τις εταιρείες να μειώσουν τις τιμές χρησιμοποιώντας τα «κέρδη ρεκόρ», ενώ υποστήριξε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην καταπολέμηση του πληθωρισμού αλλά μένει ακόμα πολύ δρόμος.

Οι traders προεξοφλούν τώρα πιθανότητα μόλις 20% να μειώσει η Fed τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Ιουνίου, σύμφωνα με τις κινήσεις στην αγορά προθεσμιακών συμβολαίων. Το επικρατέστερο πλέον σενάριο για την αγορά είναι η πρώτη μείωση επιτοκίων να γίνει στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

«Καθώς συνεχίζουμε να βλέπουμε διαδοχικές εκθέσεις να είναι υψηλότερες από τις προβλέψεις, γίνεται πιο δύσκολο για τη Fed να προχωρήσει σύντομα σε μειώσεις επιτοκίων» δήλωσε στο CNBC, ο Κρις Ζακαρέλι, CIO της Independent Advisor Alliance.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο κινείται 0,6% υψηλότερα στα 85,8 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός υποχωρεί 0,7% στα 2.345 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο πραγματοποιεί ράλι έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,077 δολ./ευρώ. 

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου πραγματοποιεί άλμα 10 μονάδων βάσης στο 4,48%. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v