Ανοδικά κινούνται οι αμερικανικές μετοχές την Παρασκευή, μετά την καλύτερη του αναμενομένου έκθεση για την απασχόληση του Απριλίου και ενώ οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Ο Dow Jones ενισχύεται 0,3% στις 49.723 μονάδες, ο Nasdaq καταγράφει άνοδο 0,9% στις 26.045 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει κέρδη 0,5% στις 7.374 μονάδες.
Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι τον Απρίλιο δημιουργήθηκαν 115.000 νέες θέσεις εργασίας έναντι πρόβλεψης για 62.000. Τον Μάρτιο είχαν δημιουργηθεί 185.000 θέσεις εργασίας και τον Φεβρουάριο είχαν χαθεί 156.000.
Εν τω μεταξύ, το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητο στο 4,3%.
Τέλος, το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό διαμορφώθηκε στο 61,8%.
Η αμερικανική αγορά λαμβάνει ώθηση και από την ενίσχυση των μετοχών του κλάδου των ημιαγωγών, όπως η Micron Technology και η Qualcomm. Η μετοχή της Micron σημειώνει άνοδο 4%, ενώ η Qualcomm πραγματοποιεί άλμα 6%.
Οι επενδυτές έχουν παράλληλα το βλέμμα στραμμένο στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής. Οι ΗΠΑ έπληξαν στρατιωτικούς στόχους στο Ιράν αφότου η χώρα εξαπέλυσε επίθεση εναντίον τριών αντιτορπιλικών του Πολεμικού Ναυτικού που έπλεαν στα Στενά του Ορμούζ, σε μια κλιμάκωση που απείλησε να διαρρήξει μια εύθραυστη εκεχειρία και να αναζωπυρώσει τις εχθροπραξίες.
Η επίθεση του Ιράν κατά τριών αμερικανικών πολεμικών πλοίων περιλάμβανε «πολλαπλούς πυραύλους, drones και μικρά σκάφη», σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ την Πέμπτη, η οποία πρόσθεσε ότι «κανένα αμερικανικό μέσο δεν επλήγη».
Ο Τραμπ δήλωσε αργότερα σε δημοσιογράφους ότι η εκεχειρία εξακολουθούσε να ισχύει παρά τις εκατέρωθεν ενέργειες, υποβαθμίζοντας τις κινήσεις του Ιράν ενώ παράλληλα προειδοποίησε για συνέπειες εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία.
«Σήμερα μας προκάλεσαν. Τους συντρίψαμε», δήλωσε ο Τραμπ σε σύντομη εμφάνιση στην Ουάσιγκτον, στο reflecting pool του National Mall. «Θα σας ενημερώσω όταν δεν θα υπάρχει εκεχειρία», πρόσθεσε. «Δεν θα χρειαστεί να σας το πω -θα αρκεί να δείτε μια μεγάλη λάμψη να βγαίνει από το Ιράν».
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε σε δημοσιογράφους την Παρασκευή ότι οι ΗΠΑ «θα πρέπει να γνωρίζουν κάτι σήμερα» σχετικά με την απάντηση του Ιράν στην ειρηνευτική πρόταση. Αυτό συνέβη μετά τη μετάδοση από ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης την Πέμπτη ότι το Ιράν εξετάζει μηνύματα από τις ΗΠΑ, τα οποία διαβιβάστηκαν μέσω Πακιστανών διαμεσολαβητών, χωρίς όμως να έχει ακόμη καταλήξει σε απόφαση.
Στα εμπορεύματα, η τιμή του πετρελαίου Brent διολισθαίνει 0,2% στα 99,8 δολάρια το βαρέλι, ενώ η αμερικανική ποικιλία του αργού καταγράφει πτώση 0,8% στα 94,5 δολάρια το βαρέλι.
Άνοδο 0,5% σημειώνει ο χρυσός στις 4.736 δολάρια ανά ουγκιά.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,178 δολ./ευρώ.
Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου κινείται 3 μονάδες βάσης χαμηλότερα στο 4,35%.