Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η πτώση του Brent στηρίζει τη Wall Street

Σε θετικό έδαφος οι δείκτες, με τον Dow Jones να επιχειρεί να ανακάμψει από την εβδομαδιαία βουτιά. Στο 4,95% υποχωρεί η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς. Στα $100 το Brent με πτώση 3%. Οριακές κινήσεις για χρυσό και δολάριο.

Η πτώση του Brent στηρίζει τη Wall Street

Ανοδικά κινούνται τη Δευτέρα οι αμερικανικές μετοχές, καθώς υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου και οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, με τη Wall Street να επιχειρεί να ανακάμψει μετά από μια εβδομάδα έντονων πιέσεων.

Ο Dow Jones καταγράφει άνοδο 0,36% στις 51.851 μονάδες, ο Nasdaq σημειώνει κέρδη 0,9% στις 26.770 μονάδες, ενώ ο S&P 500 ενισχύεται 0,6% στις 7.698 μονάδες. 

Την περασμένη εβδομάδα, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 1,7%, καταγράφοντας τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοσή του από τον Μάρτιο. Ο S&P 500 σημείωσε απώλειες περίπου 0,1%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ήταν ο μοναδικός από τους βασικούς δείκτες που έκλεισε σε θετικό έδαφος, με άνοδο 0,7%.

Η σημερινή άνοδος λαμβάνει ώθηση από την πτώση των τιμών του πετρελαίου. Το αμερικανικό αργό υποχωρεί περίπου 3%, στα 97,09 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent σημειώνει επίσης πτώση άνω του 3%, στα 100,5 δολάρια.

Οι εξελίξεις έρχονται μετά τη νέα κλιμάκωση των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Οι Χούθι ανέφεραν ότι εξαπέλυσαν το Σάββατο επίθεση στη Σαουδική Αραβία με πυραύλους και drones.

Αργότερα την ίδια ημέρα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε τους Αμερικανούς πολίτες να επανεξετάσουν τα ταξίδια τους στη Μέση Ανατολή.

Ωστόσο, το ενδεχόμενο διπλωματικής προσέγγισης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν παραμένει στο τραπέζι. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στο Fox News ότι πιθανότατα θα ήταν ανοιχτός σε συνάντηση με τον Ιρανό πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκιάν κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ αυτή την εβδομάδα.

Αναλυτές της JP Morgan σημείωσαν, παράλληλα, ότι οι ροές πετρελαίου «παραμένουν εκπληκτικά ισχυρές», παρά τις πρόσφατες διαταραχές.

Μαζί με τις τιμές του πετρελαίου υποχωρούν και οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων.

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού τίτλου διολισθαίνει κατά περισσότερο από 3 μονάδες βάσης, στο 4,957%, ενώ αντίστοιχη ήταν η πτώση και στην απόδοση του 30ετούς ομολόγου, η οποία διαμορφώθηκε στο 5,294%.

Η εξέλιξη έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η αμερικανική οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει επίμονες πληθωριστικές πιέσεις και οι αποδόσεις των ομολόγων παραμένουν υψηλές. Η Fed προχώρησε την περασμένη εβδομάδα σε αύξηση των επιτοκίων για πρώτη φορά εδώ και τρία χρόνια.

«Οι υψηλότερες τιμές ενέργειας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ενισχύουν την επιχειρηματολογία υπέρ περαιτέρω σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής», ανέφερε σε σημείωμά του τη Δευτέρα ο Εντ Γιαρντένι, πρόεδρος της Yardeni Research.

Ο ίδιος επισήμανε ότι οι κίνδυνοι για την προσφορά «δεν εξαφανίζονται», καθώς η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή εξακολουθεί να απειλεί την παραγωγή και τη μεταφορά πετρελαίου, ενώ οι ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικά διυλιστήρια και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας περιορίζουν περαιτέρω την παγκόσμια προσφορά καυσίμων.

«Όσο περισσότερο διαρκεί αυτό το ενεργειακό σοκ, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να προκύψουν δευτερογενείς πληθωριστικές επιπτώσεις», πρόσθεσε.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει οριακές κινήσεις έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,149 δολ./ευρώ.

Στα εμπορεύματα, ο χρυσός υποχωρεί 0,5% στις 4.402 δολάρια ανά ουγκιά. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο