Άνοδος στη Wall Street καθώς τα αδύναμα στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ ενισχύουν τις προσδοκίες ότι η Fed θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια τον Οκτώβριο.
Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,49% ή 250 μονάδες στις 51.177, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,74% στις 7.722 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,19% στις 27.190 μονάδες. Νωρίτερα ο τεχνολογικός δείκτης είχε πιάσει ενδοσυνεδριακό ιστορικό υψηλό.
Στο βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Cisco Systems (+3,2%) και Caterpillar (+2,6%) ενώ την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Nike (-3,8%) και IBM (-1,5%).
Νωρίτερα ανακοινώθηκε ότι η αμερικανική οικονομία δημιούργησε λιγότερες θέσεις εργασίας από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές τον Σεπτέμβριο ενώ το ποσοστό ανεργίας σημείωσε οριακή άνοδο.
Ειδικότερα, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι τον Σεπτέμβριο δημιουργήθηκαν μόλις 29.000 νέες θέσεις εργασίας έναντι πρόβλεψης για 90.000.
Τον Αύγουστο είχαν δημιουργηθεί 133.000 θέσεις εργασίας και τον Ιούλιο είχαν χαθεί 10.000, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία. Πρόκειται για σημαντικά πτωτική αναθεώρηση σε σχέση με τα στοιχεία που είχαν ανακοινωθεί τον προηγούμενο μήνα, τα οποία είχαν δείξει 162.000 νέες θέσεις τον Αύγουστο και 21.000 τον Ιούλιο.
Επιπλέον, το ποσοστό ανεργίας ενισχύθηκε στο 4,2%. Oι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα παραμείνει αμετάβλητο στο 4,1%.
Παράλληλα, επέστρεψαν οι πιέσεις στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 5,28%. Χθες το 10ετές είχε πιάσει προσωρινά υψηλό 24 ετών στο 5,32%. Αντίστοιχα, το 30ετές σημείωσε άνοδο κατά μία μονάδα βάσης στο 5,63% και η απόδοση του 2ετούς ομολόγου κινήθηκε υψηλότερα κατά πέντε μονάδες βάσης στο 4,85%.
«Τα σημερινά στοιχεία συνηγορούν υπέρ της υπομονής και όχι του πανικού», έγραψε την Παρασκευή η Σίμα Σαχ, επικεφαλής παγκόσμιας στρατηγικής στην Principal Asset Management. «Η Fed χρειάζεται να δει επιτάχυνση του πληθωρισμού και όχι απλώς ανθεκτικότητα της ανάπτυξης, προκειμένου να δικαιολογήσει μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων φέτος», πρόσθεσε.
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου Brent σημείωσε πτώση 0,1% στα 102,27 δολ. ανά βαρέλι και η τιμή του αργού WTI κινήθηκε χαμηλότερα 1,7% στα 91,23 δολάρια. Αντίστοιχα, η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,8% στα 4.170 δολ./oz.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε πτώση 0,1% έναντι του ευρώ στο 1,1250 δολ.