Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αφορμή για διόρθωση τα στατιστικά στη Wall

Τα δυσμενή στοιχεία για την αγορά ακινήτων δίνουν στην Wall την αφορμή για διόρθωση, μετά την αναρρίχηση σε πολυετή υψηλά. Ευνοϊκό το Q4 της δεικτοβαρούς Caterpillar. Ξεπέρασε το 2% το yield του 10ετούς ομολόγου.

Τα δυσμενή στοιχεία για την αγορά ακινήτων δίνουν στους βασικούς δείκτες της Wall Street, την αφορμή για διόρθωση, μετά την αναρρίχηση σε πολυετή υψηλά.

Μετά από ανοδικό άνοιγμα, αυτή την ώρα ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,17% στις 13.873 μονάδες, ο S&P υποχωρεί 0,33% στις 3.149 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί 0,02% στις 3.149 μονάδες.

Το αρχικό θετικό άνοιγμα της Wall Street ώθησε το yield του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου πάνω από το 2% για πρώτη φορά από τον Απρίλιο.

Η άνοδος στο 10ετές ομόλογο, που είναι το σημείο αναφοράς της αγοράς ομολόγων των ΗΠΑ (Treasury), αποδίδεται στην βελτίωση της επενδυτικής διάθεσης απέναντι στα ριψοκίνδυνα ενεργητικά που μειώνει την ελκυστικότητα των «καταφυγίων.»

Η Wall Street ενισχύθηκε την Παρασκευή και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε πάνω από τις 1.500 μονάδες για πρώτη φορά από το 2007. Αναλυτές αναφέρουν ότι το κλείσιμο πάνω από αυτό το ψυχολογικά σημαντικό φράγμα, θα προσελκύσει περισσότερα κεφάλαια από το περιθώριο.

Σε αυτά τα επίπεδα ωστόσο, ακούγονται και πολλές αμφιβολίες για το κατά πόσον είναι βιώσιμο το ράλι τιμών.

Στήριξη προσέφερε η ανακοίνωση ότι οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών που αποτυπώνουν τις επενδυτικές διαθέσεις των επιχειρηματιών, αυξήθηκαν 4,6% τον Δεκέμβριο στις ΗΠΑ, πολύ περισσότερο από το +2% που περίμεναν οι αναλυτές.

Θετικά επέδρασε στην ψυχολογία και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων Q4 της δεικτοβαρούς Caterpillar, που ενισχύεται 2,6%. Η επιχείρηση βαρέως αγροτικού εξοπλισμού έχει όχι μόνο μεγάλη βαρύτητα στον Dow Jones, αλλά και θεωρείται "βαρόμετρο" για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας.

Στην συνέχεια ωστόσο ανακοινώθηκε ότι τα προσύμφωνα πώλησης κατοικιών μειώθηκαν 4,3% τον Δεκέμβριο στις ΗΠΑ, δίνοντας "αφορμή" για διόρθωση στην αγορά.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αυτή την εβδομάδα τίθεται και η πρώτη συνεδρίαση καθορισμού πιστωτικής πολιτικής της Federal Reserve για το 2013, που ολοκληρώνεται την Τετάρτη.

Εν τω μεταξύ, οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων τετάρτων τριμήνου συνεχίζονται με την Yahoo Inc. να κοινοποιεί τα μεγέθη της σήμερα μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης, καθώς και την Jos. A Bank Clothiers και την Barnes & Noble.

Σταθεροποιητική εικόνα επικράτησε και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και ο δείκτης FTSE έκλεισε με άνοδο 0,15% στις 6.294 μονάδες (στα υψηλότερα επίπεδα μέχρι στιγμής στο έτος), ο DAX με πτώση 0,32% στις 7.833 μονάδες, ενώ ο CAC έκλεισε 0,08% υψηλότερα στις 3.781 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v