Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λιανικές πωλήσεις και Fed δίχασαν τη Wall

Πτώση για Dow κόντρα στην αύξηση των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ. Αμετάβλητος ο S&P, οριακά κέρδη για Nasdaq. Προβληματισμός για την στάση της Fed. Πτώση για πετρέλαιο. "Άλμα" 16,7% για δικαίωμα ΕΤΕ.

Πτώση για Dow κόντρα στην απροσδόκητη αύξηση στις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ. Αμετάβλητος ο S&P, οριακά κέρδη για Nasdaq. Προβληματισμός για την στάση της Fed. Πτώση για πετρέλαιο, χρυσό.

Αναλυτικά, η αύξηση στις λιανικές πωλήσεις δεν κατάφεραν να οδηγήσουν σε θετικό πρόσημο τον Dow καθώς προκάλεσαν νέες συζητήσεις στην αγορά αναφορικά με την ενδεχόμενη απόσυρση (ολική ή μερική) των μέτρων στήριξης της εγχώριας οικονομίας από τη Fed.

Οι πληροφορίες για αλλαγή της στάσης της Fed είχαν διαρρεύσει από νωρίς το πρωί κατόπιν δημοσιεύματος που ανέφερε ότι η Κεντρική Τράπεζα θα συρρικνώσει σταδιακά το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Επιπλέον σημειωνόταν ότι το χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση των μέτρων εξακολουθεί να είναι αντικείμενο συζήτησης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι λιανικές πωλήσεις τον Απρίλιο στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 0,1% έναντι μείωσης 0,5% τον προηγούμενο μήνα.

Στο εταιρικό μέτωπο, η μετοχή της Corning Inc. κινήθηκε ανοδικά μετά την αναβάθμιση της αξιολόγησης του τίτλου από τους αναλυτές.

Αντίστοιχα η μετοχή της Theravance, λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης σημείωνε άλμα 15% καθώς η Elan Corp. προτίθεται να πληρώσει 1 δισ. δολάρια για τη συμμετοχή της στη διάθεση νέου φαρμάκου.

Στον αντίποδα η μετοχή της Yum! Brands Inc. υποχώρησε 2% καθώς οι αλυσίδες KFC και Pizza Hut που ανήκουν στον όμιλο, ανακοίνωσαν "βουτιά" στις πωλήσεις Απριλίου στην Κίνα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 1,1% στα 95 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε πτωτικά 0,25% στα 1.433 δολ./oz.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής ενισχυόταν 16,7% στο 1,53 δολ. ενώ το δικαίωμα της Coca Cola ΗΒC κινήθηκε πτωτικά 2,2% στα 26,34 δολ.

Από πλευράς δεικτών στη Wall, ο Dow σημείωσε απώλειες 0,18%, στις 15.091,68 μονάδες. Ο S&P παρέμεινε αμετάβλητος, κλείνοντας στις 1.633,77 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε με κέρδη 0,06% στις 3.438,79 μονάδες.

Διορθωτικές τάσεις επικράτησαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την πολυήμερη άνοδο, που ώθησε πολλές ευρωαγορές σε πολυετή υψηλά. Το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στην συνεδρίαση του Eurogroup.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με άνοδο 0,11% στις 6.632 μονάδες, ο DAX τερμάτισε αμετάβλητος στις 8.279 μονάδες, ενώ ο CAC με πτώση 0,22% στις 3.945 μονάδες.

Νωρίτερα, μικτά πρόσημα επικράτησαν στις ασιατικές αγορές.

Η αγορά του Τόκιο αναρριχήθηκε σε υψηλό 5ετίας καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της Group of Seven απέφυγαν να επικρίνουν την πολιτική ρευστότητας που εφαρμόζει η ιαπωνική κυβέρνηση.

Αντιθέτως τα υποτονικά κινεζικά στατιστικά πίεσαν χαμηλότερα τα χρηματιστήρια της Σαγκάης και του Χονγκ Κονγκ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v