Διόρθωση στην Wall Street με "βαρίδι" το πετρέλαιο

Μετά από 7 κερδοφόρες εβδομάδες, η Wall Street κινείται πτωτικά, προσβλέποντας σε συντήρηση των κερδών της ενόψει εορταστικής περιόδου. Δυσοίωνα τα διεθνή στατιστικά. Μαζικές πωλήσεις στο πετρέλαιο με πτώση 3,5%. Νέο μεγάλο deal στον ιατρικό κλάδο.

Διόρθωση στην Wall Street με βαρίδι το πετρέλαιο

Διορθωτικές τάσεις χαρακτηρίζουν τις συναλλαγές στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Η νέα κατρακύλα των τιμών του πετρελαίου προκαλεί μεγάλες απώλειες στις ενεργειακές μετοχές, που υπερκαλύπτουν το ράλι τιμών στον φαρμακευτικό κλάδο.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,6% στις 17.846 μονάδες, ο S&P εμφανίζει πτώση 0,8% στις 2.058 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται 0,98% χαμηλότερα στις 4.734 μονάδες.

Ο δείκτης Dow φλέρταρε με τις 18.000 μονάδες στην συνεδρίαση της Παρασκευής, αντλώντας στήριξη από τα ευνοϊκά μεγέθη για την αμερικανική απασχόληση.

Τα δυσοίωνα μεγέθη για την παγκόσμια οικονομία δεν ευνοούν τις αγοραστικές διαθέσεις, ενώ στο επίκεντρο παραμένουν οι κινήσεις στην σκακιέρα της πιστωτικής πολιτικής, τόσο από την Federal Reserve όσο και την ΕΚΤ.

Με ενδιαφέρον αναμένονται σήμερα ομιλίες στελεχών της κεντρικής τράπεζας, όπως ο Dennis Lockhart, που θα προσφέρουν ενδείξεις για την επιτοκιακή στρατηγική της Fed.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, κυριαρχούν τα αποτελέσματα μηνιαίων πωλήσεων μεγάλων επιχειρήσεων όπως η McDonalds.

Κινητικότητα εμπνέει η δραστηριότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων, με την Cubist Pharmaceuticals να εκτινάσσεται 35% στον απόηχο της πρότασης εξαγοράς της από την Merck & Co.

Οι φόβοι για την διεθνή οικονομική ανάπτυξη επανήλθαν στο προσκήνιο στις διεθνείς αγορές, στον απόηχο των απογοητευτικών στατιστικών στοιχείων για το εμπορικό ισοζύγιο της Κίνας και της οικονομική ύφεση της Ιαπωνίας.

Πάντως ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης ενισχύθηκε 2,8% κι έκλεισε πάνω από τις 3.000 μονάδες για πρώτη φορά από το 2011, καθώς τα δυσμενή στοιχεία πυροδοτούν ελπίδες για πρόσθετα επίσημα μέτρα στήριξης της οικονομίας.

Στην Ευρώπη, τις ελπίδες για πρόσθετα μέτρα στήριξης επέτειναν οι δηλώσεις του Ewald Nowotny, μέλους της ΕΚΤ.

Στις υπόλοιπες αγορές, η τιμή του πετρελαίου συνεχίζεται να υποχωρεί, ενώ οι τιμές των περισσοτέρων μετάλλων ενισχύονται ελαφρώς.

Το συμβόλαιο του μαύρου χρυσού διολισθαίνει 3,5% στα χαμηλότερα επίπεδα 5 ετών, στα 63,44 δολάρια ανά βαρέλι.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v