Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χριστουγεννιάτικο ...πάρτι τιμών στην Wall Street

Η άνοδος 5% του αμερικανικού ΑΕΠ προσθέτει κέρδη στην Wall Street. Πάνω από τις 18.000 μονάδες ο Dow Jones, πάει για ...ρεκόρ στα ρεκόρ ο S&P 500. Νέα ενίσχυση δολαρίου, κάτω από το $1,22 το ευρώ. Περιορισμένος τζίρος στο εορταστικό ράλι.

Χριστουγεννιάτικο ...πάρτι τιμών στην Wall Street

Οι ζωηροί ρυθμοί ανάπτυξης που εμφάνισε το αμερικανικό ΑΕΠ, ενθαρρύνουν το «εορταστικό ράλι» στο αμερικανικό χρηματιστήριο και οι βασικοί δείκτες της Wall Street κινούνται υψηλότερα, με τον S&P και τον Dow να διεκδικούν νέα ρεκόρ.

Ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 18.038 μονάδες με άνοδο 0,44%, διασχίζοντας για πρώτη φορά το ψυχολογικό "φράγμα" των 18.000 μονάδων, ο S&P καταλαμβάνει νέο ρεκόρ στις 2.083 μονάδες με άνοδο 0,21%, ενώ ο Nasdaq κινείται 0,2% χαμηλότερα στις 4.772 μονάδες.

Ο δείκτης των blue chips κατέκτησε τις 18.000 μονάδες μόλις 120 συνεδριάσεις μετά τις 17.000 μονάδες, που σημαίνει την 5η ταχύτερη κάλυψη 1.000 μονάδων στην ιστορία.

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έκλεισε χθες υψηλότερα, με τον δείκτη S&P 500 να καταλαμβάνει το 50ο ρεκόρ της φετινής χρονιάς. Πρόκειται για τα περισσότερα ρεκόρ του δείκτη από το έτος 1995.

Οι όγκοι των συναλλαγών περιορίζονται όλο περισσότερο εν μέσω των διακοπών των επενδυτών για την εορταστική περίοδο. Η Wall Street θα κλείσει αύριο νωρίτερα από την τακτική ώρα και θα παραμείνει κλειστή την ημέρα των Χριστουγέννων.

Τα τελευταία σημαντικά στατιστικά πριν τις αργίες των Χριστουγέννων που ανακοινώθηκαν ήταν «δώρο» για την επενδυτική ψυχολογία, καθώς έδειξαν εύρωστους ρυθμούς ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας.

Ανακοινώθηκε ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε 5% στην τελική μέτρηση κατά γ΄ τρίμηνο, σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση για 3,9%. Πρόκειται για την μεγαλύτερη αύξηση από το γ΄ τρίμηνο του 2003.

Σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών μειώθηκαν αναπάντεχα 0,7% τον Νοέμβριο, καθώς δεν υλοποιήθηκε η αναμενόμενη ώθηση από τις παραγγελίες για αεροσκάφη.

Τέλος, οι πωλήσεις νεόδμητων οικιών μειώθηκαν 1,6% στις 438.000 (στο 12μηνο), στα χαμηλότερα επίπεδα τεσσάρων μηνών, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

To δολάριο εκτινάσσεται μετά την ανακοίνωση των στατιστικών στοιχείων για το ΑΕΠ, με το ευρώ να διολισθαίνει στο $1,2196.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, κινητικότητα εμφανίζει η μετοχή της Goldman Sachs Group που ανακοίνωσε πώληση της μονάδας αποθεματοποίησης μετάλλων, και της Comcast που ανακοίνωσε νέα καθυστέρηση στην συγχώνευση με την Time Warner Cable.

Θετικό παρέμεινε το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, που ενισχύθηκαν επί έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση, παρά τις ανησυχίες σχετικά με τις ψηφοφορίες για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Νευρικότητα εξακολουθεί να επικρατεί στην αγορά πετρελαίου, που πάντως ανακάμπτει σήμερα 1,56% στα 56,12 δολάρια ανά βαρέλι.

Το συμβόλαιο του χρυσού υποχωρεί ακόμη χαμηλότερα από τα 1.200 δολάρια ανά ουγκιά και με πτώση 2 δολ. διαμορφώνεται στα 1.178 δολ. ανά ουγκιά.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v