Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρεί η Wall Street μετά τη Fed

Απώλειες σημειώνουν οι δείκτες στην αμερικανική αγορά πριν από τη Fed. Ενισχύεται το δολάριο. Βουτιά για το αργό. Άλμα 7,9% για το Netflix. Διευρύνει τα κέρδη έναντι του ευρώ το δολάριο.

Υποχωρεί η Wall Street μετά τη Fed

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι αμερικανικές μετοχές την Τετάρτη, μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της Fed που έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας εξετάζουν μια πιο επιθετική αύξηση των επιτοκίων. 

Ο Dow Jones κινείται 0,5% χαμηλότερα στις 25.680 μονάδες, ο Nasdaq διολισθαίνει 0,46% στις 7.609 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,2% στις 2.801 μονάδες. 

Σε σχέση με τα πρακτικά της συνεδρίασης του Αυγούστου, τα πρακτικά του Σεπτεμβρίου δείχνουν πως έγινε λιγότερη συζήτηση για τις προοπτικές να διολισθήσει η αμερικανική οικονομία σε ύφεση. Αντίθετα, αρκετοί αξιωματούχοι υποστήριξαν πως βλέπουν ενδείξεις ενίσχυσης της αμερικανικής οικονομίας.

Τα πρακτικά δείχνουν ακόμα πως η πλειοψηφία των αξιωματούχων τάχθηκε υπέρ μιας προσωρινής ανόδου των επιτοκίων πάνω από το επίπεδο που θεωρείται ουδέτερο για την οικονομία.

«Ορισμένοι συμμετέχοντες τόνισαν ότι η πολιτική θα πρέπει να γίνει ήπια περιοριστική για κάποιο διάστημα ενώ κάποιοι έκριναν πως θα ήταν αναγκαίο να αυξηθούν τα επιτόκια πάνω από την τελευταία τους αξιολόγηση για το ουδέτερο επίπεδο» αναφέρεται στο κείμενο των πρακτικών.

Στις τελευταίες τους προβλέψεις οι αξιωματούχοι τοποθετούσαν το μακροπρόθεσμο ουδέτερο επιτόκιο στο 3%.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, οι ενάρξεις κατοικιών διολίσθησαν 5,3% τον Σεπτέμβριο, στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος του 1,21 εκατ. κατοικιών.

Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα υποχωρήσει στο 1,22 εκατ.

Εν τω μεταξύ, οι οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν (για έναρξη τους επόμενους μήνες) υποχώρησαν κατά 0,6%, στο επίπεδο του 1,241 εκατ.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο βουτάει 2,8% στα 69,9 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός κινείται 0,1% χαμηλότερα, στα 1.230 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Το αμερικανικό νόμισμα ενισχύθηκε μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της Fed, με την ισοτιμία έναντι του ευρωπαϊκού νομίσματος να κινείται στο επίπεδο του 1,152 δολ./ευρώ. 

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου κινείται μία μονάδα βάσης χαμηλότερα, στο 3,16%.

Στο ταμπλό, η μετοχή του Netflix πραγματοποιεί ράλι 7,9% στα 373 δολάρια. Επτά εκατομμύρια νέους συνδρομητές πρόσθεσε η πλατφόρμα Netflix το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, ένα τρίτο περισσότερο από τις εκτιμήσεις της Wall Street. Ο αριθμός-ρεκόρ στο τρίτο τρίμηνο της χρονιάς έφερε τη βάση πελατών του Netflix στα 137 εκατ. παγκοσμίως, επιβεβαιώνοντας ότι είναι μακράν η μεγαλύτερη συνδρομητική υπηρεσία βίντεο διεθνώς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v